Cinsel Isteksizlik

Safranın Faydaları

LATİNCE ADI: Crocus Sativus

TANIMI:
Safran çiçeiğinin tepeciğidir.Akdeniz ülkesinde yetişir.Baharda çiçek açar.Bu bitkin çiçekleri toplanır.Tepecikleri kurutulur.Dünyanın her tarafında kullanılmakla birlikte Avrupa’da çok daha yaygın tüketilir.Eritildiğinde koyu sarı bir renk verir.Zeytinyağında hiç erimez.Hileli olup olmadığını kontrol etmek için zeytinyağında denenir.Nefis kokusu ve yemeklere verdiği renk için aranır.

Safran, soğan ile üreyen bir bitkidir. Toprak üstü kısmı tek yıllık, toprak altı kısmı çok yıllıktır. Toprak altındaki soğan kısmı üç yıl süresince her yıl filiz vererek yeni bitkiyi oluşturur. Yeni bitki çiçek verdikten ve gelecek yılın soğanını oluşturduktan sonra, toprak üstündeki kısmı kurur. Soğan kısmı, küre şeklinde, üstten ve alttan hafif basık, çevresi kahverengi kabuklarla örtülmüş durumda, büyüklüğü 2-4 cm çapındadır.

Anasonun Faydaları

LATİNCE İSMİ: Pimpinella anisum

YÖRESEL İSİMLRİ: Enison, nanahan

TANIMI:
Maydanozgillerden bin bitkinin küçük tohumlarıdır.Yurdumuzda Akdeniz bölgesinde,Rusya’da ve Akdeniz ülkelerinde çok yetişir.Anasonun tohumları çok küçük,yeşilimtrak tatlı ve baharatlıdır.

BİTKİ ÖZELLİKLERİ: Küçük beyaz çiçekli, 30-60cm yükseklikte, tüylü, bir yıllık bir kültür bitkisidir. Doğada aramamak gerekir.

KULLANILDIĞI YERLER:
Bazı tatlı ve tuzlu hamur işlerinin üzerine ekilerek kullanılır.Tıpta da,sindirim bozukluklarına ve barsak gazının giderilmesinde kullanılır.
Koku vermek ve çeşniyi arttırmak amacıyla yiyecek ve içeceklere ilave edilir.Hamur işlerine pişmeden önce serpilir.İçeceklerin hazırlanması sırasında kullanılır..

Karanfilin Faydaları

TANIMI:
Karanfil: 15-20 metre yüksekliğinde, kışın yaprak dökmeyen bir ağaç olan karanfil ağacının çiçeği ve tomurcukları kurutularak hoş kokulu bir baharat olan karanfil baharatı elde edilir. Ayrıca, çiçeklerinden karanfil yağı çıkarılır.

Mersingillerden yaz ve kış yeşil olan bir bitkinin kurutulmuş çiçek tomurcuklarıdır.Tomurcuklar yeşilden kırmızıya dönünce toplanır ve kurutulur.Kurutulunca renk kahverengi olur.Doğu Hint adalarında yaygın olarak yetişir.Taze veya öğütülerek toz halde kullanılır.

KULLANILDIĞI YERLER:
Genellikle kompostolarda,meyveli keklerde,pudinglerde,jöleler vb. tatlılarda,şerbetlerde,dondurmalarda ve bazı soslarda kullanılır.Pastacılık ve şekerlemecilikte de önemli bir yer tutar.
Yiyeceklere tat ve koku vermek,çeşniyi artırmak amacıyla kullanılır.
Toz veya tane olarak kullanılır.