Kayın mantarı

Kayın mantarı (Pleurotus cornucopiae) kavak mantarı olarakta tanınan mantar türlerinden olan bu mantar yenen lezzetli mantarlardan biridir..
Türkiyede en çok bilinen ve yenen mantar türüdür.Kısmen ya da tamamen çürümüş ya da devrilmiş kızılağaç,akçaağaç,kavak ya da kayın gibi pek çok ağaç kütükleri üzerinde yetişir.Daha çok ılıman bölgelerde nehir vadilerinde sonbahar,erken kış ve ilkbaharda görülürler.

Bu mantarların şapkaları yetişme koşullarına ve tipine bağlı olarak 15 cm çapına kadar büyüyebilir.Genel olarak kirli beyazdan gri,morumsu-gri ve gri-kahverengine kadar değişen renklerde görülür.Şapka dil şeklinde,kenarları düz ya da kıvrıktır.Şapkanın hemen altında bulunan ve üreme organları olan lameller beyazımsı gri,aşağıya doğru sarkık,geniş yüzeyli ve uzunlu kısalıdır.

Pleurotus spp. Kültürü 20. yy.'ın başlarında kesilmiş ya da köklü ağaç kütüklerine aşılanmasıyla başlamıştır.Açıkta yetiştiriciliğin mevsimlere bağlı olması,mantarın ancak ilkbahar ve sonbahar aylarında meydana gelmesi,bu türlerin kapalı koşullarda ve suni olarak yetiştirilmesine yöneltmiştir.Halen tercih edilen kapalı koşullarda mısır koçanı,saman,talaş ve mantar kompostu üzerinde yetiştiriciliktir.

Halen kültürü yapılan 3 Pleurotus türü bulunmaktadır.Bunlardan Pleurotus sajor-caju ve Pleurotus florida yazlık, Pleurotus ostreatus kışlıktır..

Yaygın olarak Bolu ve çevresinde yetişen kayın mantarının kendine özgü bir tadı vardır. Hafif baharatlı tadı nedeniyle özellikle kavurması çok lezzetlidir.