Balık Izgara Nasıl Yapılır



Izgara yapılırken; İri ve yağlı balık seçmek önemlidir.
Yoksa ızgaraya yapışır. Barbunya, uskumru, lüfer, çipura, çingene palamudu,hamsi gibi balıklar ızgara yapılabilen balık türleridir..

Yağlı balıkların mangalda ızgarası çok lezzetli ve güzel olur..mangalda her balık ızgara yapılamaz ama yinede hafif ve ızgara lezzeti için yağsız balıkları ızgara tost makinalarında zeytinyağı ile yağlayıp pişirebilirsini..bunların yapışmaz teflon yüzeyleri olduğu için balığınızı yapıştırmayacaktır..

Balıklar birkaç saat önce zeytinyağ sürülüp bekletilirse daha lezzetli olur.

Pişirirken çatlamaması için ise iki yanı bıçakla çizilir.

Çabuk pişirmek için balık parçalara bölünerek şişe de geçirilebilir. Pullu ise, pulları kazınmış, iç ve solungaçları temizlenmiş balıklar yıkadıktan sonra tuzlamalı ve 1 saat zeytinyağlı sosta bekletilmelidir.. irice lüfer ya da çipura gibi büyükçe balıkların iyice pişebilmeleri için bunların her iki yanlarındaki etleri, kaim yerlerinden bıçak ucu ile yarım santim derinliğinde yarmak gerektiği gibi, çingene palamutlarının da her iki tarafındaki etleri balıkların uzunluklarına doğru ortalarındaki kılçık hizasından keserek yanlardaki etleri fileto çıkarmak suretiyle pişirmek gerekir.

Izgara biraz ısıtılmış ve hafifçe yağlanmış olmalı, ateş pek yakından gelmemelidir. Odun ateşinin alevi iyice sönmüş olmalıdır. Aksi takdirde balıklar kolayca yanar..