yenen mantarlar
Kükürt mantarı
Kükürt mantarı (Polyporus sulphureus)ve (Laetiporus sulphureus)
Polyporaceae familyasından yenilebilen bir mantar türüdür. Tadı tavuğu andırır. Mantar, büyük yığınlar halinde yetişir, kilolarca ağırlıkta olabilir. Özellikle Okaliptüs, karaağaç, ve ceviz ağaçlarında görülür.
Borazan mantarı
Borazan mantarı (Craterellus cornucopioides)Siyah rengi nedeniyle yabancı dillerde "Ölüm Borazanı" diye isimlendirilsede zehirli bir mantar değil, tadı, aroması da son derece hoştur.rengiyle, şekliyle ilginç bir mantardır.
Bu mantar, sarıkız (chantarel) mantarının akrabasıdır. Sarıkız mantarından boyut olarak daha ufak, rengi de siyah. Artebella'nın ürünlerinin içinde kuru ve taze olarak yer alıyor. Özellikle balık yemekleriyle son derece uyumlu bir mantar Borazan mantarıdır.
Karakız mantarı
Karakız mantarı (Tricholoma terreum)
Batı Karadeniz Bölgesin de Karaböcü vs gibi adla bilinen yenen mantar çeşitlerindendir.
Karakız mantarı Sivri yapraklı ağaçların bulundugu bölgelerde yetişir ve nemi çok sever..
..yol kenarlarında, çiğnenmiş olan otlaklarda, parklarda da yetişir. Kalkerli topraklarda Eylül, Ekim ve Mayıs aylarında kümeler halinde görülür.
Kar çanı mantarı
Kar Çanı(Hygrophorus chrysodon)mantarının özellikleri
Çap 3-7 cm genişliğinde, Plano için dışbükey-dışbükey, genellikle düşük umbo ile; marjı ilk önce inrolled, sarımsı tanecikler ile tüylü; zaman, dağınık sarı tanecikler beyaz nemli yapışkan yüzeyi, ikinci disk olarak konsantre; eti kalın, , beyaz yumuşaktır.
Solungaçları decurrent, balmumu, beyaz, dağınık sarı kenarları bazen uzaktır.
Çam kabara mantarı
Çam kabara mantarı Geyik Sütü Mantarı olarakta bilinir. Yenilebilen bir mantar türüdür. İlkbahar sonralarında, sonbahar aylarında, çam ormanı içinde, bazen çam iğneleri altında, bazen de açıkta yetiştiği görülmektedir. Tek tek ya da dağınık gruplar halinde görülür.
Doru renkli şişkin mantar
Doru Renkli şişkin Mantar(Boletus badius) Avrupa ve Kuzey Amerikada karışık ormanlık Doğu Kanada batıdan Minnesota ve Kuzey Carolina güneyinde ise sonbaharda sık görülür..
Melez mantarı
Melez mantarı (Boletus elegans)yenen mantarlardandır.
çan yada yarım küre şeklinde, 5-15 cm büyüklügündedir..Bilhassa rutubetli havalarda yapışkandır. En dış örtüsü kolayca zar gibi soyulabilir. Zar gibi ince bir örtü ile sapa baglanır, bu örtü daha sonra sap üzerinde bir yüksük halinde kalır.
Şapka altın rengi, limon rengi, turuncu sarı, turuncu veya turuncu esmerdir.
Kısa boylu, gençken limon renkli, kükürt renkli, sarıdır, daha sonra zeytin yeşili olur.
Öküz mantarı
Öküz mantarı (Boletus bovinus) 4-10 cm büyüklüğündedir. Önce tümsektir, daha sonra yayvanlaşır. Düz ve yapışkandır. Renk bakımından kırmızımtrak kösele gibidir, aşağıdan bakıldığında kenarı beyazdır.
Sarımtrak yeşildir, daha sonra pas rengine döner, nihayette zeytin yeşili esmer olur. Sap üzerinde az olarak devam eder.
Geniş ve köşelidir, ışınsal olarak dizilidirler. Herbiri 3-4 adet daha küçük odacığa ayrılmıştır.
Kaypak mantar
Kaypak Mantar (Boletus luteus)ın özellikleri nedir
Renk bakımından kestane renginden koyu morumtrak hahverengiye değişir, nadiren koyu sarıdır. Gençken sapa zar gibi bir örtü ile bağlıdır, bunun kalıntısı önce beyaz sonraları morumsu kahverengi bir yüksük halinde sapın üzerinde kalır.koni seklinde tümsek görünümlüdür
Borucuklar Kısadır ve delikçikler yüzeyi olarak sapa geniş oturur. Önceleri yumurta sarısı, daha sonra limon veya zeytin yeşili rengindedir.
Çörek mantarı
Çörek Mantarı(Boletus edulis) ülkemizde yetişen lezzetli ve yenen mantarlardandır..
Çörek Mantarının özellikleri
-Şapkanın üzeri açık kahverengiden koyu kahverengiye kadar değişen renklerde olabilir. Şapkanın kenarlarında düzgün olmayan kaba yivler bulunur.
-Şapkanın kenarında ince beyaz bir hat bulunur.
-Şapkanın altında borucuklardan oluşan süngerimsi bir katman bulunur. Bu katman genç yumrularda gri-beyaz renktedir.
Sütsüz mantar
Sütsüz mantar (Russula delica)
Bu mantarın büyüklüğü 5-15 cm arasında değişir. Topraga yakın büyür ve üzerine yapışık olarak toprak, çayır ve yapraklar bulunur. Yapışkan, huni gibi, ortası çukurdur, kenarı uzun zaman içeri kıvrık kalır.