Kimyonun Faydaları
TANIMI:
Maydanozgillerden bir bitkinin kuru,ıtırlı tohumlarıdır.Bilinen en eski baharatlardandır.15-20 cm boyunda bir bitkidir.Çin’de ve Hindistan’da çok yetişmekle birlikte yurdumuzda Doğu ve Akdeniz bölgesinde yetişir.Tohumlar yarım cm. kadar uzun,koyu sarı renktedir.Kimyon tohumları çok keskin ve hoş kokuludur.Keskin kokusu ve tadıyla baharatların arasında özel yeri vardır.Genellikle toz olarak kullanılır.Kimyonun sinirleri uyarıcı,mideyi yatıştırıcı ve bağırsak gazını giderici özelliği vardır.Avrupa’nın büyük bir bölümünde ve Akdeniz ülkelerinde yetişen Karaman kimyonu olarak bilinen bir türü de bulunur.
KULLANILDIĞI YERLER:
Yurdumuzda özellikle kıyma ile yapılmış köftelerde,et ürünleri (sucuklar,sosis vb.),bazı kebaplarda,turşularda,lezzet verici olarak kullanılır.İtalyanlar tuzlu bisküvilerin hamuruna kimyon ilave ederek hazırladıkları tuzlu bisküvileri aperatif olarak ikram eder.Hollandalılar özel peynirlerini kimyonla kokulandırır.Almaya’nın bazı bölgelerinde ise kimyonlu ekmek yapılmaktadır.Karaman kimyonu ise,böbrek,karaciğer, gibi yiyeceklere pişmeden önce serpilir.Hazımsızlığa çok iyi geldiği için özellikle hazmı güç olan yiyeceklerde kullanılır..
Yiyeceklere ve özel içeceklere koku ve tat vermek amacıyla kullanılır..
Genel olarak toz halde,yiyeceklerin hazırlanması esnasında ilave edilerek kullanılır..
FAYDALARI:
>iştah açar. Hazımsızlığı giderir.
>Mide ve bağırsaklarda gaz birikmesini önler.
>Birikmiş gazı söktürür.
>Hava yutmayı önler.
>Sinirleri yatıştırır.
>Sinirsel baş dönmelerini keser.
>Anne sütünü artırır.
>Hayz gününün düzenli olmasını sağlar.
>İdrar söktürür.
>Yüksek tansiyonu düşürür.
>Bağırsak solucanlarının düşürülmesine yardımcı olur.
>Romatizma ve şişmanlıkta faydalıdır.
KİMYONUN KULLANIŞI:
İlaç olarak kullanımı toz halinde doğrudan ya da suyla kaynatılarak yapılır. Sirke ve su ile kaynatılıp içilirse nefes darlığına karşı faydalı olur. İltihaplı yaraların üzerine konursa iyileşmesine yardımcı olur. Kimyon yağı adale ve romatizma ağrılarına iyi gelir. Kimyon yağı hamilelikte kullanılmamalıdır. Ayrıca, kimyon yağı sürülen bölgeyi güneşten korumak gerekir.
ayı: Kimyon tohumunun çayı yapılmadan hemen önce öğütülmesi veya öğütülmeden çayının yapılması tavsiye edilir. Öğütülmüş olarak satılan kimyonun (tozu) kalite bakımından düşüktür ve hoş olmayan bir kokuya sahiptir. Kimyon tohumu öğütüldükten 24 saat sonra kullanılmaz ise birleşimindeki sabit yağlar bozularak aromasını bozar. Bir kahve kaşığı taze öğütülmüş (günlük öğütmek gerekir) veya hafif ezilmiş Kimyon tohumu demliğe konur ve üzerine 300-500 ml kaynar su ilave edilerek 5-10 dk demlenmesi beklenir ve sonra süzülerek içilir.
ÇAY HARMANLARI:
Bah: Kimyon tohumu ve Eter yağı başka her türlü sulu,etli yemekler ve çorbalara, sebze, patates, peynir, salata, ekmek ve özellikle de lahanalı yemeklere katılır. Lahanalı yemekler şişkinlik yapabilir, işte bu durumda yemeğe bir miktar Kimyon tohumu7 katılır ise şişkinlik giderilebilir.
Ar: Kimyon tohumu su buharı ile damıtılarak (destilasyon) Eter yağı elde edilir. Bu Eter yağından 2-3 damla yemek ve çorbalara katılır. Eter yağı da başta; antidepresif (depresyonu önleyici), krampları çözücü, şişkinliği giderici, safra artırıcı, iştah açıcı ve hafif cinsel gücü artırıcı özelliklere sahiptir. 2-3 damla bir kesme şekere veya bir parça ekmeğe damlatılarak alınabilir.
"MÜHİM NOT":"Hamileler kullanmamalıdır."
Tarife uyulduğunda bilinen bir yan tesiri yoktur fakat Eterik yağı çok etkili olduğundan 2-3 damla kullanılmalıdır. H.Ş. Peygamber Efendimiz “Sizlere Sinameki, Tereyağı, Bal ve Kimyonu tavsiye ederim, zira bunlar Sâm’dan başka her derde devadır” buyurmuşlardır. Sâm'ın ne olduğu sorulduğunda; ölüm demiştir.
Konular
- Nestle Gofretli Çikolatalarında Plastik Çıktı !
- Pop Kek Tarifi (pop kek makinasında yapmak için)
- Pop Kek Tarifleri (Makinada )
- Çikolatalı Çatlak Kurabiye
- Hazır Baklava Yufkasından Rulo TelKadayıf Tatlısı
- Böğürtlen Soslu Fındıklı Kremalı Muffin
- Ekmek Makinesinde Kepekli Ekmek
- Çikolata Pudingli Sütlü İrmik Tatlısı
- Hurmalı Üzümlü Fındıklı Kek
- Çay nasıl hazırlanır
- Elmalı Üzümlü Turta
- Üzümlü Cevizli Damla Çikolatalı Cookies
- Yoğurt Soslu Beyaz Lahana Salatası
- Delikli Pasta
- Telaturlu Dikenli Kabak
- Zikzak Rulo Pasta
- Fırında Pane Kaşar Peyniri
- Telatur Sos
- Çikolata Temperleme
- Çikolata Nasıl Temperlenir
- Çikolata Eritme ve Temperleme İşlemi
- Fırında Sebzeli Sucuklu Yumurta
- Fındıklı Afyon Lokumu
- Etli Kereviz Yemeği
- Revani Tarifi
- Sabah Çiyi Pastası
- Etimek Tatlısı
- Kabak-havuç-patatesli sebze çorbası
- Sütlü karnıbahar çorbası
- Çikolatalı Kremalı Cup Cake Tarifi