Hamsi Balığı Nedir Özellikleri
Balık Türü : Hamsi
Familya : Engraulidae
Latincesi : Engraulis encrasicolus
İngilizcesi : Anchovy
Yaygın Kullanım : Platika, Çatal kuyruk, Trina
Vücut iğ şeklinde hafif yassılaşmış olup yanlarda yuvarlaktır. Alt dudak mevcut değildir, üst çene ise uzun olup, sırt rengi koyu mavi siyahımsı, alt taraf açık renklidir. Yan tarafları parlaktır. Ortalama 40.000 yumurta yumurtlarlar, ömürleri 4 yıl kadardır.
Karadenizin insan yaşamıyla birleşen balığıdır. Marmarada da bulunur. Sürüler halinde yaşar ve 20 cm'e kadar büyür. Ocak - Mart arasında beslenmek için sahillere yaklaşır ve bol av verir. Gündüzleri 30-40 m. derinlerde, geceleri yüzeye yakınlarda dolaşır. 1 yaşından itibaren olgunluğa erişip 180-200C sularda, 25-60 m. derinliklerde ve az tuzlu sularda üreyip yaklaşık 40.000 yumurta döker. Etinin lezzetli, çeşitli tüketim yönleriyle ekonomik değeri çok yüksektir. Aşırı avlanması ve Orkinos - Palamut - Uskumru / Torik sisteminde denge bozulması Hamsiyi de tehlikeli olarak etkilemektedir.
Karadeniz hamsisi Azak ve Karadeniz olmak üzere ikiye ayrılır.
Azak hamsisinin burnu daha küttür. Azak Denizi'nde üreyip kışlamak üzere güneye, bizim Orta ve Doğu Karadeniz bölgesine inerler; Nisan sonunda da kuzeye göç ederler.
Karadeniz hamsisi ise Kuzeybatı Karadeniz'de ürer, kışlamak üzere Kasım'dan Şubat'a kadar Trakya kıyılarına ve Marmara'ya göç eder. Nisan ayında da yumurtlamak üzere Karadeniz'e çıkar.
Ayrıca Marmara Hamsisi denilen, yalnız Marmara'da çıkan, daha küçük ve göç etmiyen bir hamsi türü de vardır. Aynı tür Kuzey Ege'de de bulunur. Bu hamsinin sırt rengi daha açıktır.
Hamsi özellikle Karadeniz yöremizin temel gıdası, temel protein kaynağıdır. Fiyatının ucuz olması nedeniyle çok geniş kitleler tarafından tüketilir.Hamsinin hemen her türlü yemeği yapılır. Izgara, tava, fırın, kağıt kebabı,buğulama, pilaki, yahni gibi. Siyah etli balık olmasına rağmen buğulamaya son derece uygundur.Yaz aylarında yağsız olduğu için ızgara yerine tava veya buğulaması tercih edilmelidir. Kış aylarında yakalanan hamsi tuzlanıp saklanır. Buna ançovi tabir edilir. Ayrıca balık yağı ve balık unu üretiminde de kullanılmaktadır.
Dönem
Ekim - Şubat arası
Deniz Balıkları
- Akya Balığı Nedir Özellikleri
- Bakalyaro Balığı Nedir Özellikleri
- Barbunya Balığı Nedir Özellikleri
- Berber Balığı Nedir Özellikleri
- Çaça Balığı Nedir Özellikleri
- Çamuka Balığı Nedir Özellikleri
- Çipura Balığı Nedir Özellikleri
- Çitari Balığı Nedir Özellikleri
- Dil Balığı Nedir Özellikleri
- Hamsi Balığı Nedir Özellikleri
- İskorpit Balığı Nedir Özellikleri
- İstavrit Balığı Nedir Özellikleri
- İzmarit Balığı Nedir Özellikleri
- Kalkan Balığı Nedir Özellikleri
- Karagöz Balığı Nedir Özellikleri
- Kefal Balığı Nedir Özellikleri
- Kılıç Balığı Nedir Özellikleri
- Kırlangıç Balığı Nedir Özellikleri
- Kolyoz Balığı Nedir Özellikleri
- Levrek Balığı Nedir Özellikleri
- Lüfer Balığı Nedir Özellikleri
- Mezgit Balığı Nedir Özellikleri
- Palamut Balığı Nedir Özellikleri
- Sardalya Balığı Nedir Özellikleri
- Tekir Balığı Nedir Özellikleri
- Trança Balığı Nedir Özellikleri
- Uskumru Balığı Nedir Özellikleri