Kalkan Balığı Nedir Özellikleri

Balık Türü : Kalkan
Familya : Scophthalmidae
Latincesi : Scophthalmus maximus
İngilizcesi : Turbot
Yaygın Kullanım : Sofra balığı
Vücut yuvarlak, gözler vücudun sol tarafında yerleşmiştir. Sırt yüzgeci gözlerin önünden başlar, derisi pulsuz, küçük kemiksi yumrularla kaplıdır. Vücudun üst tarafı kahverengimsi renkli olup siyah ve beyaz noktalar vardır. Vücudun alt tarafı beyazdır. Dip balığıdır, erkeklerde, kemiksi yumrular daha az, dişilerde ise daha fazladır. 25-30 yıl yaşarlar. Yumurtadan çıkan larvalar sonbaharda 7-10 cm'ye, bir yıl sonra da 15 cm boya ulaşırlar.
Bir dip balığı olan Kalkan, Karadenizin en tanınmış balıklarındandır. Boğazlar, Marmara, Ege ve Akdenizde seyrek rastlanır. Gezici balık değildir. Bütün hayatı dipte yatmakla geçer. Batı Akdeniz, Atlas Okyanusu ve Şimal Denizinde Kalkanın diğer türleri yaşamaktadır. 25 - 30 yıllık ömrü olan Kalkan Balığı 1 m. boya erişebilir. Sahillerde 5 - 10 m'den başlayarak 300 - 400 m. derinliklere inebilir. Etçil ve fazlasıyla obur bir balıktır. Erkekleri 5 -6, dişileri ise 6 -7 yaşlarında olgunlaşıp üremeye geçebilir. Üremeleri 100 - 150C sularda Nisan'dan Haziran'a kadar sürer. Milyonlarca yumurta vermesi yanında etinin lezzeti ve verimliliği ile ekonomik değeri çok yüksektir.
Karadeniz'in bu ünlü balığı bütün yassı, oval vücudu, bir tarafı siyaha yakın diğer tarafı beyaz rengi ve beyaz tarafındaki düğmeleri ile tanınır. Her iki tarafı siyah olan kaya kalkanı'na da nadiren rastlanır. Kaya kalkanı daha çok Sinop, Samsun yörelerinde çıkar. İstanbul Boğazı'nın kuzeyinde, Karadeniz'in batısında avlanan kalkan bir tarafı siyah, bir tarafı beyaz olan bayağı kalkandır. Kalkan karadeniz içinde, kışın kuzeyden güneye göç eder.
Her mevsim avlanan kalkan bütün sene boyunca yenebilir. En lezzetli zamanı Ocak sonundan Mart ortalarına kadardır. Tavası çok güzel olur. Buğulaması ve kağıt kebabı da yapılır. İlkbahar sonlarından itibaren Ağustos ayına kadar yakalanan kalkan yavrularının tavası nefis olur.
Pişirme Biçimi
Tava, ızgara, fleto veya şiş, kağıt kebabı
Dönem
Şubat - Mayıs
Deniz Balıkları
- Akya Balığı Nedir Özellikleri
- Bakalyaro Balığı Nedir Özellikleri
- Barbunya Balığı Nedir Özellikleri
- Berber Balığı Nedir Özellikleri
- Çaça Balığı Nedir Özellikleri
- Çamuka Balığı Nedir Özellikleri
- Çipura Balığı Nedir Özellikleri
- Çitari Balığı Nedir Özellikleri
- Dil Balığı Nedir Özellikleri
- Hamsi Balığı Nedir Özellikleri
- İskorpit Balığı Nedir Özellikleri
- İstavrit Balığı Nedir Özellikleri
- İzmarit Balığı Nedir Özellikleri
- Kalkan Balığı Nedir Özellikleri
- Karagöz Balığı Nedir Özellikleri
- Kefal Balığı Nedir Özellikleri
- Kılıç Balığı Nedir Özellikleri
- Kırlangıç Balığı Nedir Özellikleri
- Kolyoz Balığı Nedir Özellikleri
- Levrek Balığı Nedir Özellikleri
- Lüfer Balığı Nedir Özellikleri
- Mezgit Balığı Nedir Özellikleri
- Palamut Balığı Nedir Özellikleri
- Sardalya Balığı Nedir Özellikleri
- Tekir Balığı Nedir Özellikleri
- Trança Balığı Nedir Özellikleri
- Uskumru Balığı Nedir Özellikleri