Levrek Balığı Nedir Özellikleri
Balık Türü : Levrek
Familya : Serranidae
Latincesi : Dicentrarchus labrax
İngilizcesi : Sea bass
Yaygın Kullanım : İspendek (Yavru levrek)
Vücut füze şeklinde olup, yan çizgide 65-80 adet pul bulunur, omur sayısı 12-13 adettir. Solungaç kapağı üzerinde dikenimsi çıkıntı bulunur. Renk üstte koyu gri esmer, altta beyazdır. Vücut pullarla kaplıdır.
Denizlerimizde ve denizlerin nehirlerle karışımı acısu bölgelerinde yaşar.12 değişik türden meydana gelen bu familya ılık ve tropik suların sığ kesimlerinde yaşar. Hani ailesindendir. Fazla gezici olmayan Levrek yerli balıklardan sayılır. Gençken gruplar halinde, sonraları tek başına yaşar. Yaşam ortamı karanlık ve kuytu yerlerdir. Bu nedenle gemi batıkları veya kaya oyuklarında yuvalanır.
Yaklaşık 20 yıllık yaşamı olabilen Levrek, ortalama 50 - 60 cm'den 1 m. boy ve 10 - 12 kg. ağırlığa erişebilir. 40 cm'den küçüklerine İspendek denir. Küçük yavru balıklarla beslenir. Ocak - Mart arasında 500.000 - 2.000.000 yumurta dökerek yüksek bir üreme gösterir. Eti en lezzetli balıkların başında gelir. Bu nedenle ekonomik değeri çok yüksektir.
Bayağı levrek ve benekli levrek olmak üzere iki tipi mevcuttur. Sırtlarındaki çok sayıda benek ile ayrılırlar. Benekli levrek Güney Ege ve Akdeniz'de, bayağı levrek ise bütün denizlerimizde görülür.
Karadeniz'de kötek olarak ta bilinen minekop ta bu familyanın diğer bir türüdür. Eşkineye çok benzeyen minekoplar 30 ila 80 cm arasında olur. 1 metreden büyük ve 20-25 kg olanlarına da rastlanmıştır. Erişkinler kıyıya yakın kayalık dipleri, yavrular ise akarsu ağızlarını tercih ederler. Parlak mavimsi-gri renkteki vücudu sırttan karına doğru inen sarı menevişli çizgilerle bezenmiştir. Karnı gümüşi beyazdır.
Eşkine ise bütün denizlerimizde görünen kıyıya yakın kayalık diplerde yaşıyan bir türdür. Ortalama 30 cm ve 600 gramdır. 3-4 kiloluk irilerine de rastlanmıştır. Sırtı kamburumsudur ve koyu kahve ile lacivert arası bir renktedir. Karnı ise sarı-beyaz menevişlidir. Başının içinde, gözlerinin arkasında herbiri 4-5 gram ağırlığında iki adet beyaz taş bulunur. Halk arasında bu taşların idrar söktürücü ve böbrek taşı düşürücü olduğuna inanılır.
Yıl boyunca yenen levreğin çok lezzetli eti vardır. En güzel mevsimi kış ayları ve ilkbaharın başıdır. Her türlü yemeği yapılan levreğin buğulaması, fırında kağıt kebabı ve mayonezlisi nefis olur.Sebzeli (sebzesiz) haşlama, tava (şiş, fleto), tereyağlı buğlama, ızgara, kremalı kağıt kebabı, salata, plaki de yapılabilecek altarnatiflerdendir.
Deniz Balıkları
- Akya Balığı Nedir Özellikleri
- Bakalyaro Balığı Nedir Özellikleri
- Barbunya Balığı Nedir Özellikleri
- Berber Balığı Nedir Özellikleri
- Çaça Balığı Nedir Özellikleri
- Çamuka Balığı Nedir Özellikleri
- Çipura Balığı Nedir Özellikleri
- Çitari Balığı Nedir Özellikleri
- Dil Balığı Nedir Özellikleri
- Hamsi Balığı Nedir Özellikleri
- İskorpit Balığı Nedir Özellikleri
- İstavrit Balığı Nedir Özellikleri
- İzmarit Balığı Nedir Özellikleri
- Kalkan Balığı Nedir Özellikleri
- Karagöz Balığı Nedir Özellikleri
- Kefal Balığı Nedir Özellikleri
- Kılıç Balığı Nedir Özellikleri
- Kırlangıç Balığı Nedir Özellikleri
- Kolyoz Balığı Nedir Özellikleri
- Levrek Balığı Nedir Özellikleri
- Lüfer Balığı Nedir Özellikleri
- Mezgit Balığı Nedir Özellikleri
- Palamut Balığı Nedir Özellikleri
- Sardalya Balığı Nedir Özellikleri
- Tekir Balığı Nedir Özellikleri
- Trança Balığı Nedir Özellikleri
- Uskumru Balığı Nedir Özellikleri