Fayda
Çörek Otu Ve Faydaları
Bu bitkinin faydalanılan kısmı tohumudur.Bu bitki ile ilgili Peygamber Efendimiz Sallallahu Aleyhi ve Sellem'in de bir müjdesi vardır:
"Çörek otu; ölümden başka her türlü hastalığa şifadır"
Genelde en çok yemeklerde baharat, tatlandırıcı olarak kullanılır.Unlu yiyecekleri süslemek, lezzet vermek için de kullanılır.
Halk tababetinde esas özelliği ve faydaları:
Gaz giderir
İdrar söktürür
Bronşit ve öksürüğe iyi gelir
Süt çoğaltır
Ağız kokusunu giderir
Bel gevşekliğine iyi gelir
Solucan düşürür
Üzüm Çekirdeği Ve Faydaları
Üzüm çekirdeği damarları korur. Damar sertiğini önler. Kalp krizi riskini azaltır. İyi kolesterolün yükselmesine kötü kolesterolün azalmasına katkıda bulunması üzüm çekirdeğinin faydaları arasındadır.
Üzüm çekirdeği antioksidan etkisi ile kansere karşı koruyucudur. Bu yönüyle kanserin engellenmesine yardım eder. Aynı zamanda kanser tedavisinde meydana gelen olumsuzlukların daha az yaşanmasına katkıda bulunduğu da tespit edilmiştir.
Yulaf Ezmesi Ve Faydaları
Yulaf kandaki lipid ,kolesterol, trigliserid ve glukozu düşürür.
Sinirleri kuvvetlendirir ve yatıştırır.
Sigara ve alkol bağımlılığını önler.
Kandaki şeker oranını dengeler
Araştırmalara göre yulaf ezmesi zayıflamayı ve sağlıklı beslenmeyi sağlamasının yanı sıra obezite,diyabet ve kalp krizine engel oluyor. Yulaf ezmenize ekleyeceğiniz diğer besinlerle çok daha kolay formda kalabilirsiniz.
Isırgan Tohumu Ve Faydaları
Halk arasında kanseri önleyici olarak tabir edilen Isırgan Tohumu şifalı tüm otların başında yer alır.
Kanı temizleyici, kan yapıcı, kanı filtre edici özelliğinden dolayı tüm dolaşım sistemini düzene sokar, karaciğeri destekler, kan şekerini ayarlar, yara ve iltihapları geçirir, mikrop salgılanan hallerde mikropları kırar ve bilhassa ağır kan kayıplarında yüksek faydalı etkiye sahip bir bitkidir.
Ayrıca Akciğer hastalıklarında,
Karaciğer ve safra hastalıklarında,
Mikroplu hastalıklarda,
Ağır kan hastalıklarında,
Pazının Faydaları
Ispanakgillerden, yaprakları büyük olan bir sebze bitkisidir. Ispanak benzeridir. Sindirimi kolay ve bol vitaminli olduğundan besleyicidir.Yıkaması ile saçların dökülmesi azalmakta,yani saçları besleyici özellikler de göstermektedir.
Pazının Faydaları:
İştah açıcıdır.
Vücuda kuvvet verir.
Hazmı kolaylaştırır.
İdrar söktürür,kabızlığı giderir ve idrar yollarında yanma şikâyetlerini azaltır.
Öksürüğe karşı faydalıdır.
Kansızlığı önler.
Şalgamın Faydaları
Yaprakları da yenebilen geniş köklü bir bitki.
Hafif acımsı-tatlımsı kökleri sebze olarak yenilen Şalgam'ı veren bitkisi, Turpgiller'dendir. Anayurdunun Kuzey Avrupa ile Kuzey Asya olduğu sanılan şalgam, ikiyıllık otsu bir bitkidir. 50-120 cm. kadar boylanabilen ve ülkemizde de yetiştirilen bitkinin birinci yılında kökü ve toprak üstü yeşil kısımları; ikinci yılında çiçek sapı, çiçekleri ve tohumları oluşur.
Nohutun Faydaları
Nohut (Cicer arietinum), baklagiller (Fabaceae) familyasının Faboideae alt familyasına ait bir baklagil türü.
Nohut sadece bir yıl büyüyen, boyu 0,5 metreye varan bir bitkidir. Tohumlar bazen bej, bazen daha koyu renk ve hatta siyah olur.
Nohut yetiştirilmesi kolay bir bitkidir. Su kıtlığına iyi dayanır ve toprak kalitesine pek önem vermez. Hava yeterince sıcak olmazsa hasılat kötü olur.
Nohutun Faydaları :
Vücuda kuvvet verir.
İştah açar.
Bağırsakları yumuşatır , idrar söktürücüdür.
Anne sütünü çoğaltan besinlerdendir.
Kabağın Faydaları
Meyveleri bol lifli bir bitki olan kabak, bağırsakları tembel olanlar için tercih edilmesi gereken yiyeceklerdendir. Kabak potasyum, fosfor, kalsiyum, magnezyum, sodyum, demir gibi madensel elementler içerir. Kabak bedeni temizler, sinirleri yatıştırır. Besin değerinin kaybolmaması için kabağı buğuda pişirmek önerilir. Kabak çiğ olarak rendelenip salatalara da katılabilir.
Faydaları :
İdrar söktürür ve idrar tutukluğunu giderir.
Böbrek ve mesane iltihaplarını temizler.
Prostattan doğan şikayetleri giderir.
Baklanın Faydaları
Vitamin ve protein açısından son derece zengin bir besin olan baklanın taneleri tazeyken yeşil, kuruyunca kahverengidir. Kuru Bakla, Taze Baklaya göre daha besleyicidir. Kuru Baklanın 100 gramında yaklaşık olarak 26 gr. Protein, 58 gr. Karbonhidrat ve 341 Kalori vardır. Ayrıca Bakla B1, B2, B6 ve K vitaminlerinin yanı sıra potasyum ve magnezyum mineralleri açısından da oldukça zengindir.
Özellikleri:
Hemen heryerde yetişir.
Kuşburnunun Faydaları
İçi tüylüdür ve çok sayıda tohumu vardır. Sonbaharda olgunlaşır. C vitamini açısından dünyanın en zengin meyvesidir. Taze olarak tüketildiği gibi kurutularak da kullanılır. Çayı yapılır. Ülkemizin hemen her yerinde yetişir. Yabangülü, itburnu, itgülü, gülelması,yiric gibi adlarla da bilinir.insanların geçimini saglamak için kullandıkları ticaret.
Tokat,Bayburt,Amasya ve Çorum'da perverdesi sevilerek tüketilir.
Kuşburnunun Faydaları:
Hastalıklara karşı direnç verir.
Bedene ve gözlere güç verir.
Cinsel isteği çoğaltır.
Muşmulanın Faydaları
Muşmula, gülgillerin bir altfamilyası olan Maloideae'dan bir ağaç ve bu ağacın meyvelerdir.
Çiçek tablasıyla sarılmış etli meyveleri, eriksi yapıdadır. Yabani olanları daha küçük olur. İçinde sertleşmiş tohumları bulunur. Olgunlaştığında koyu kahverengiye dönen meyve kabuğu ve koyu kahve meyve eti vardır. İlk koparıldığında buruk bir tadı vardır. Bir süre beklenildiğinde yumuşar ve lezzetlenir. Karadeniz ve Marmara bölgelerinde yayılış gösterir.
Faydaları:
Böbrek kum ve taşlarının dökülmesine yardım eder.
Eriğin Faydaları
Erik, gülgiller (Rosaceae) familyasından Prunus cinsinden meyvesi yenen bazı ağaç türlerinin ortak adı.
Türkiye'de Doğu Anadolu'nun yüksek yayla mıntıkası ile, Güneydoğu Anadolu'nun kurak ve çok sıcak bir kısım yerleri hariç, memleketin her tarafından yetişir.
Avokadonun Faydaları
Anavatanı Orta Amerika olan avokado meyvesi, ülkemizin Adana, Antalya, Alanya gibi güney illerinde yetişir.
Meyvelerinin etli kısımlarında sabit yağ, potasyum ve A, D, E vitaminleri bulunan avokadonun sabit yağında da ayrıca protein ve vitamin vardır. Yapraklarında yüzde 3 oranında uçucu yağ bulunan avokado, içerdiği antioksidan maddeler nedeniyle bağışıklık sistemini güçlendirirken, aynı zamanda kozmetik sektöründe cilt bakımı kremlerinin bileşiminde kullanılır.
Ahududunun Faydaları
Ağaç çileği ismiyle tanına ahududu, tıpkı böğürtlen gibi çalı halinde yetişen , dikenli bir bitkidir. bu meyve kümeler halinde kendiliğinden yetişir.Meyveleri dut meyvesine benzer. Sarımtırak kırmızı portakal renginde, sulu ve güzel kokuludur.
Kanı temizler, vücutta biriken zehirli maddelerin atılmasını sağlar. Terletir ve idrar söktürür. Kabızlığı giderir. Vücuda dinçlik verir.
Zencefil Yağı Ve Faydaları
HAZIRLANIŞ BİÇİMİ : Zencefilgiller familyasının örnek bitkisidir. Anayurdunun Güneydoğu Asya olduğu sanılmakta, günümüzde Hindistan ve Malezya ile diğer bazı tropikal bölgelerde yetiştirilmektedir. Ülkemizin iklimi uygun olmadığından Türkiye’de zencefil yetişmez. Kurutulup öğütülerek toz haline getirilmiş kökleri ekmek, tatlı, pasta,yapımında kullanılır. Ayrıca zencefil tozu, baharat olarak tüketilir.
İÇİNDEKİLER : Nişasta,rezin ve uçucu yağlar içermektedir.