Ishal
Cevizin Faydaları
FAYDALARI
>Zekayı geliştirir.
>Yaprakları ve kabukları ile hazırlanan ilaçlar kanı temizler, kansızlığı giderir.
>İshal ve dizanteriyi keser.
>Verem ve şeker hastalığında hem besleyici, hem de tedavi edicidir.
>Kadınlarda görülen beyaz akıntıyı keser.
>El ve ayak donuklarında, deri çatlaklarında faydalıdır.
>Saç ve elleri boyamakta da kullanılır.
>Ceviz yağı, raşitizm ve sıracada faydalıdır.
>Kabızlığı giderir.
>Bağırsak solucanlarını düşürür.
Kuşburnunun Faydaları
İçi tüylüdür ve çok sayıda tohumu vardır. Sonbaharda olgunlaşır. C vitamini açısından dünyanın en zengin meyvesidir. Taze olarak tüketildiği gibi kurutularak da kullanılır. Çayı yapılır. Ülkemizin hemen her yerinde yetişir. Yabangülü, itburnu, itgülü, gülelması,yiric gibi adlarla da bilinir.insanların geçimini saglamak için kullandıkları ticaret.
Tokat,Bayburt,Amasya ve Çorum'da perverdesi sevilerek tüketilir.
Kuşburnunun Faydaları:
Hastalıklara karşı direnç verir.
Bedene ve gözlere güç verir.
Cinsel isteği çoğaltır.
Muşmulanın Faydaları
Muşmula, gülgillerin bir altfamilyası olan Maloideae'dan bir ağaç ve bu ağacın meyvelerdir.
Çiçek tablasıyla sarılmış etli meyveleri, eriksi yapıdadır. Yabani olanları daha küçük olur. İçinde sertleşmiş tohumları bulunur. Olgunlaştığında koyu kahverengiye dönen meyve kabuğu ve koyu kahve meyve eti vardır. İlk koparıldığında buruk bir tadı vardır. Bir süre beklenildiğinde yumuşar ve lezzetlenir. Karadeniz ve Marmara bölgelerinde yayılış gösterir.
Faydaları:
Böbrek kum ve taşlarının dökülmesine yardım eder.
Zencefil Yağı Ve Faydaları
HAZIRLANIŞ BİÇİMİ : Zencefilgiller familyasının örnek bitkisidir. Anayurdunun Güneydoğu Asya olduğu sanılmakta, günümüzde Hindistan ve Malezya ile diğer bazı tropikal bölgelerde yetiştirilmektedir. Ülkemizin iklimi uygun olmadığından Türkiye’de zencefil yetişmez. Kurutulup öğütülerek toz haline getirilmiş kökleri ekmek, tatlı, pasta,yapımında kullanılır. Ayrıca zencefil tozu, baharat olarak tüketilir.
İÇİNDEKİLER : Nişasta,rezin ve uçucu yağlar içermektedir.
Tarçın Yağı ve Faydaları
BİLGİ:
Defnegiller familyasındandır. Anayurdu Güney ve Güneydoğu Asya’dır, iklimin uygun olmayışı nedeniyle tarçın ülkemizde yetişmez.
FAYDALARI:
>Ruhi sıkıntılar,
>sürmenaj,
>kalp kuvvetlenmesi,
>grip,
>soğuk algınlığı,
>nezle,
>iştahsızlık,
>hazımsızlık,
>ishal,
>mide tembelliği,
>vücut direnci,
>bağırsak solucanları ve kadınlardaki beyaz akıntıya karşı başarıyla kullanılır.
KULLANILIŞI:
Narın Faydaları
Haziran-Temmuz aylarında kırmızı renkli çiçekler açan, iki ile beş metre boylarında ağaççıklardır. Gövdeleri gayri muntazamdır. Yapraklar karşılıklı, parlak renkli, ince-uzun şekilli, kısa saplı ve kırmızı kenarlıdır. Çiçekler kısmen sapsız, tek tek ve birkaçı bir arada bulunur.
Kışın enerji kaynağı "Üzüm Pekmezi"
Üzüm üretiminin yaygın olduğu illerde tüketimi fazla olan üzüm pekmezi, sağlıklı bir gıda ürünü olması bakımından uzmanlar tarafından tavsiye ediliyor.
Gaziantep Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Öner, üzüm pekmezi ve üzümden yapılan tatlıların besleyici, enerji verici ve soğuktan koruyucu özelliği olduğunu söyledi.
Kış aylarında yaygın olarak tüketilen bu gıda ürünlerinin, demir, kalsiyum ve potasyum mineralleri bakımından çok zengin olduğunu ifade eden Öner, “Ayrıca, kemik gelişimi yanında kansızlığı, halsizliği, zayıflığı ve ishali tedavi edici özelliği var” dedi.
Somak (Sumak) Faydaları
TANIMI:
Yurdumuzda sumak olarak bilinen,sıcak bölgelerde yetişen ağaçtır.Ağacın kabuğu tıpta,yaprakları dericilikte kullanılıp,meyveleri mercimeğe benzemektedir.Meyveler yiyeceklere ekşilik vermek için dövülerek kullanılır.İtalya ve Fransa’da kendiliğinden yetişen birçok türü vardır.Bazı türleri ve yaprakları zehirlidir.
Dutun Faydalari
Uygulamada asma ve incirin yetiştirilebildiği ekolojiler, dut için de elverişlidir. Vegetasyon süresi uzun ve bu süre içinde ortalama sıcaklığı 13 C’nin altına düşmediği yöreler, dut yetiştiriciliği için daha uygundur.Bir yıllık sürgünleri ve üzerindeki gözler -20 C’ye kadar dayanabilmektedir.