mantar mevsimi
Dede sakalı mantarı
Dede sakalı mantarı (Clavaria Flova) tarakdişi olarakta bilinir..İlkbahar ve sonralarında, sonbahar aylarında, çam ormanının içinde, bazen’de çam iğnelerinin altında, bazen de açıkta yetiştiği görülmektedir.. Tek tek ya da dağınık gruplar halinde görülür. Ülkemizde çam ve köknar ormanlarında sıkça bulunur.yenilebilen mantarlardandır.
Kükürt mantarı
Kükürt mantarı (Polyporus sulphureus)ve (Laetiporus sulphureus)
Polyporaceae familyasından yenilebilen bir mantar türüdür. Tadı tavuğu andırır. Mantar, büyük yığınlar halinde yetişir, kilolarca ağırlıkta olabilir. Özellikle Okaliptüs, karaağaç, ve ceviz ağaçlarında görülür.
Melez mantarı
Melez mantarı (Boletus elegans)yenen mantarlardandır.
çan yada yarım küre şeklinde, 5-15 cm büyüklügündedir..Bilhassa rutubetli havalarda yapışkandır. En dış örtüsü kolayca zar gibi soyulabilir. Zar gibi ince bir örtü ile sapa baglanır, bu örtü daha sonra sap üzerinde bir yüksük halinde kalır.
Şapka altın rengi, limon rengi, turuncu sarı, turuncu veya turuncu esmerdir.
Kısa boylu, gençken limon renkli, kükürt renkli, sarıdır, daha sonra zeytin yeşili olur.
Kaypak mantar
Kaypak Mantar (Boletus luteus)ın özellikleri nedir
Renk bakımından kestane renginden koyu morumtrak hahverengiye değişir, nadiren koyu sarıdır. Gençken sapa zar gibi bir örtü ile bağlıdır, bunun kalıntısı önce beyaz sonraları morumsu kahverengi bir yüksük halinde sapın üzerinde kalır.koni seklinde tümsek görünümlüdür
Borucuklar Kısadır ve delikçikler yüzeyi olarak sapa geniş oturur. Önceleri yumurta sarısı, daha sonra limon veya zeytin yeşili rengindedir.
Tirmit mantarı
Tirmit mantarı (Lactarius volemus)olarak yaygınca bilinsede pekçok yörede Geyik mantarı olarak da adlandırılmaktadır.