kışniş
Kişniş Yağı Ve Faydaları
HAZIRLANIŞ BİÇİMİ : Maydanozgiller familyasından bir bitkidir. Romalılar döneminden beri baharat olarak kullanıldığı gibi şifalı bir drog olarak da kullanılabilmektedir.Kişnişin meyvesinin en önemli maddesi uçucu yağdır. Uçucu yağın ortalama % 40′ı meyve kabuğunda, % 60′ı tohumda bulunur. Uçucu yağın esas maddesi D-Linalool’dur. bu uçucu yağın % 60-70′ini oluşturur.
İÇİNDEKİLER : Tanen, şekerler, umbelliferon, skopolotin ve geraniol içerir.
Gribin düşmanı "Zencefil"
Grip salgını vatandaşları yataklara düşürürken, aktarlar vatandaşlara zencefil çayı içmelerini tavsiye ediyor. 7 çeşit şifalı bitkinin yer aldığı zencefil çayının metabolizmayı hastalıklara karşı dirençli hale getirdiği belirtiliyor.
Kış ayları beraberinde hastalıkları da getiriyor. Bu hastalıkların en yaygın olanı ise grip. Her yıl grip aşıları ile korunulmaya çalışılan hastalığa aktarların önerisi ise doğal yolla mücadele. Grip hastalığının yüz yıllardır bitkilerle atlatıldığına dikkat çeken aktarlar, bitkilerden oluşan çayların her zaman bu hastalıkla mücadelede en tesirli yol olduğunun altını çiziyorlar. Polen ve 7 bitki ile desteklenerek elde edilen zencefil çayı ise adeta grip hastalığının başdüşmanı. İmmün (bağışıklık) sistemine ciddi destek sağladığı belirtilen zencefil çayının içerisinde ise zencefil, zerdeçal, karanfil, kişniş, havlican, tarçın, salep ve polen bulunuyor.
Hangi yemeğe hangi baharatı kullanmalıyız ?
, dondurulmuş ya da yağda korunmuş baharatlar ve otlar, aromalarını verdikleri yemeklerin tadını artırıyor. Onlarla lezzet oluşturmanın sırları, hangi yemeğe hangi otun veya baharatın yakışacağını bilmekten geçiyor.
Baharatlı ve kokulu otlar; fesleğen, tarhun otu, maydanoz, sarmısak, karabiber, köri, kişniş, kimyon, tarçın, kırmızı biber ve safrandır. Bu otların değişik sebzelerle uyumu da değişik oluyor. Pancara dereotu, patatese fesleğen, domatese kekik yakışabiliyor.
SEBZELERİN BAHARAT VE OTLARLA UYUMU
Enginar - Tarhun otu
Kişnişin Faydaları
TANIMI:
Maydanozgillerden,yaprakları maydanoza benzeyen kişniş bitkisinin kuru meyveleridir.Taze bibere benzer.Turuncu renkte meyveleri taneyken çok pis kokar,ancak kurutulunca hoş kokar ve insana ferahlık veren bir koku verir.Ülkemizde,Amerika ve Afirka’da çok yetiştirilir.
KULLANILDIĞI YERLER: