Kuzu göbeği mantarı (höbelen mantarı)

Kuzu göbegi mantarı (Morchella esculanta) kuzu göbeği mantarı Çok iyi yenen bir mantardır.fiyatı yüksek olan bu mantar yavaş pişirildiği zaman çok lezzetli olur. Pişirilmeden önce çok iyi temizlenmelidir. Bir oturuşta çok fazla yenilmemelidir.

Gyromitra esculenta gibi zehirli türlerle (sahte kuzu göbeği mantarı) karıştırılmamalıdır.

Kuzu göbegi mantarının özellikleri

Höbelen Mantarı(Kuzu Göbeği)
Bu mantarın Türkiye’de yaygın olarak bilinen adı “Kuzu Göbeği” mantarıdır. İçi boş bir sap üzerinde içi boş bir kafadan ibarettir. Rengi bej ile kahverengi arasında değişir. Bir özelliği de bal peteğine benzeyen lamellerinin kafa kısmının dış tarafında olmasıdır.
Morchella familyasında yer alır. Çok sayıda türü ve alt türü vardır. Bunlardan ikisi M. Esculenta ve M. Konica’dır. Bu mantarlar sadece ilkbaharda yetişir. Irmak kenarlarından yüksek kesimlere, ağaçlık alanlara kadar çok yerde olabilir. İklim ve ortam olarak çok seçicidir. Çoğu seneler fazla çıkmaz. Fazla yetişmediğinden ve yurt dışına gönderildiğinden fiyatı çok yüksektir. Bol olduğu senelerde bile ucuzlamaz. Fiyatının yüksekliği nedeni ile artık bu mantarları alıp yemek pek kolay olmamaktadır.
kuzu göbegi mantarı bazı seneler bol olabilir. Böyle senelerde bu mantarı toplayarak kendine otomobil alanlar bile olmuştur.
Değişik bir tadı olan, lezzetli bir mantardır.

Çok değişken büyüklükte olup, genelllikle 4-8 cm. yükseklikte ve 4-6 cm. çapındadır. Şekil bakımından kabaca yumurta gibidir; düzensiz, boyuna yönde düzgün bir sıra oluşturmayan, yuvarlak, biraz uzunca veya köşeli olabilen oldukça geniş, derin olmayan oyukları vardır, oyukların kenarı dolambaçlı sırtlarla ağ gibi görünür, çukur kısımları kırmızımsı sarı renkte, damar gibi çıkıntılar daha sarımtırak, bazan pembe veya kırmızılı zeytin rengindedir. Şapkanın dip kısmı sapa dik olarak oturur.

Boyu 3-6 cm, eni 1-3 cm arasında değişir. İçi boştur, fakat düzenli bir boşluk göstermeyip, dibinde daha genişler. Dış kısmı buruşuklu ve uzunluğuna oluklu, yukarı tarafında az olarak kepeklidir. Rengi kirli beyaz, sarımtrak, yaşlanma ile kahverengimsidir. Çok gevrek bir yapıdadır.

Mum kıvamında, gevrek ve kırmızımtrak sarı renktedir. Hoş bir tada ve kokuya sahiptir.

Ormanlarda tek tek veya küçük gruplar halinde yetişir.
Toprakta, orman açıklıklarında, yol ve akarsu kenarlarında, bitki örtüsü yanmış arazide ilkbaharda, Mart ve Mayıs ayları arasında çıkmaktadır. Akçaağaç, Fındık, Kayın, Dişbudak ve Karağaçların altında tek tek bulunur.

kuzu göbegi mantarının faydaları
Geleneksel çin tıbbına göre kuzugöbeği bağırsaklara ve mideye iyi gelir. Buralardaki her türlü rahatsızlıkları iyileştirmede kullanılır. Biraz zehirli ama pişirilince lezzetle yenen bir besin olur çıkar. Yenmeden 15 dakika önce pişirilmelidir.

Kuzu göbeği mantarı (höbelen mantarı) yorumları

  • Image Description
    faruk
    08.04.2013

    2013 MANTAR SEZONUMUZ BAŞLAMIŞTIR..
    KUZU GÖBEĞİ,KANLICA,AYI MANTARI(BOLETUS),SARI KIZ.
    TÜRKİYENİN HER BÖLGESİNDEN ALIM YAPILMAKTADIR...
    İRTİBAT TEL : 535 374 13 94 [ DOĞAL MANTAR ]