Telaturlu Dikenli Kabak
Merhabalar
Her şehrin kendine has dokusu, töresi, yöresi, yemesi ve içmesi var elbette.
Mesela benim büyüdüğüm şehir âdeta narenciye bahçesidir (eskiden daha çok öyleydi), yollarımızın orta refüjünde turunç, portakal, bergamot vardır. Portakalın büyüdüğünü en başından sonuna kadar izleriz, çiçeği nasıl güzel kokar biliriz. Tahin bizim soframızın baş tacıdır, canımız tatlı çektimi karıştırıveririz tahinle pekmezi en kallavisinden hazırdır tatlımız. Tirmisi severiz İzmirlinin çiğdemi sevdği gibi. Ramazan ayı geldimi illa ki canımız meşhur 18'in Ramazan poğaçasını (bir tür tahinli tarçınlı tatlı çörek) çeker.
Birde telaturumuz vardır özellikle balıkla nefis olur ama biz yetinmeyip kızarttığımız tüm sebzelerle kullanabiliriz bu enfes sosu. Karnıbahar kızartması, karışık kızartma ilk aklıma gelenler. İşte bu sosun en yakıştığı sebzelerden biride dikenli kabaktır. Bu sebzede yaygın olarak Akdeniz bölgesinde yetişir. Ola ki çarşıda pazarda denk gelirsiniz dışının dikenine aldanıp almamazlık yapmayın zira vereceğim tarifle çok hoşunuza gidecek bir yemek oluyor :)
Teleturdan bahsetmişken birde tarator vardır ki nerdeyse aynıdır. Yani benim çevremdeki herkes bu cevizli sosa tarator demez telatur der. Taratorun içinde ekmek, zeytinyağ sirke gibi ilaveler vardır. Bu mevzuyu ayrı bir konuda ele alacağım inşallah.
Evet bu kadar çene yeter artık tarifimize geçebiliriz.Ben iri bir dikenli kabak için veriyorum tarifi siz çoğaltabilirsiniz.
Telaturlu Dikenli Kabak
1 adet dikenli kabak
kızartmak için sıvı yağ
Telatur sos için;
2 avuç ceviz içi
2 diş sarımsak
yarım limonun suyu
göz kararı su (kıvamını ayarlamak için)
tuz
Yapılışı
Öncelikle dikenli kabağı soyuyoruz. Temizlerken eldiven kullanmanızda fayda var. Patates kızartması yapar gibi doğruyoruz. Yağda kızartıyoruz.
Telatur için ceviz ve sarımsağı robottan geçirin yahut havanda dövün. Limon suyununu ilave edip karıştırın. Kıvamını açmak için azar azar su ekleyin. Ne çok sulu nede çok katı olacak. Tuzunu kendinize göre ayarlayıp karıştırın.
Hazırladığınız sosu kabakların üzerine dökebilir veya ufak bir kasede yanında servis edebilirsiniz.
Afiyet bal şeker olsun.
O kadar anlattım hangi şehir olduğunu yazmamışım hemen söylüyorum bu portakal kokan şehir Akdeniz'in incisi Antalya. Sizde kendi şehrinizi anlatın, ne yer ne içersiniz bizimle paylaşın lütfen ;) Yorumlarınızı bekliyoruz.
Yöresel Yemekler
- Antalya Mutfağında Ünlü Bir İsim: «PİYAZCI SAMİ»
- Antalya' nın ünlü taratorlu Piyazı
- Bidile (pişi ve lokmanın akrabası)
- Cirişli Köfte Tarifi
- Cive (Antalya yemekleri)
- Çİğ Köfte
- ÇİMURİ (Gürcü işi)
- Doğu'da Bir Marka: Erzurum Mutfağı
- Etsiz Çiğ Köfte
- Hayrabol Peynir Tatlısı (Tekirdağ)
- Hibeş
- Humus (Antalya Yemekleri)
- Islama Köfte (Adapazarı'nın Meşhur Köftesi)
- Ispanaklı İçli Köfte
- İskilip Keşkeği
- Karalahana (Gürcü işi)
- Keşkek
- köy sofrasi
- Kuymak (Mıhlama) -Trabzon
- Malahto (Bir Gürcü Yemeği)
- PAPA (buğday unu ile)
- PAPA (mısır unu ile)
- Patlıcanlı Cive (Antalya Yemekleri)
- Patlican Kebabı
- Pekmezli Ekmek
- Telaturlu Dikenli Kabak
- Ülemeç Çorbası
- Zeytinyağlı Antep Dolması