İskilip dolması

İskilip dolması

Genellikle düğünlerde yapılan aynı zamanda mevlüt ve toplantılarda da yapılan iskilip'in meşhur dolmasıdır. Bir tür pirinç pilavı gibi görünmesine karşın tadı çok başkadır. Ca dolması olarak da bilinir. Adını içinde pişirildiği sentetik olmayan ham iplikten dokunmuş 50 cm-70 cm büyüklüğündeki Ca çuvalından alır ve bu işin ehilleri olan erkek ustalar tarafından yapılabilir yalnızca.

İskilip dolması yapımında yaklaşık 1 metre yükseklik ve çaptaki kazanlar kullanılır. İskilip dolması için Kastamonu ilinin ilçesi ve İskilip'in komşusu olan Tosya'da yetişen akçeltik pirinci kullanılır.İlk aşamada pirinçler bol miktarda hayvansal yağ (sığır iç yağı veya kuyruk yağı) ve soğan ile kavrulur. Kavrulan pirinçler daha sonra "ca" adı verilen bez çuvallara doldurulur. Pilav kazanının içine yerleştirilen saçayak üzerine pirinç doldurulmuş ca yerleştirilir. Amaç sacayağı sayesinde ca ile etin temasını kesmektir. Kazanın en dibinde et ve etsuyu olur. Kazanlar ertesi günün ilk ışıklarına kadar kısık odun ateşinde bekletilir ve pirinçlerin alttaki et suyunun buharıyla pişerek pilav haline gelmesi sağlanır. Hazırlanan dolma sabah namazından çıkan insanlara lenger denilen özel kaplarda oniki kişilik masalarda sirke salatası ile servis edilir.

ben sizlere ayrıca hanımların kendi mutfaklarında yaptıkları iskilip dolmasının tarifini de vereceğim. Denemenizi tavsiye ederim.

Malzemeler: (8 kişilik)

2 kg pirinç
1,5 kg et
500 gr tereyağı
5 yemek kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı taze çekilmiş karabiber
15 su bardağı su
5 adet kuru soğan

Hazırlanışı: Pirinçler tuzlu suda yarım saat bekletildikten sonra yıkanıp süzülür, Tencereye 300 gr tereyağı konulur. 3 yemek kaşığı tuz, 1 tatlı kaşığı karabiberle birlikte pirinçler ilave edilir. Tencerede 5 dakika kavrulur. Üzerine bir su bardağı su eklenip tencerenin kapağı kapatılıp dinlenmeye bırakılır. (30 dk) Et yağ ile kızartılır. Soğanlar ince kıyılarak tencereye atılır. Birkaç kez karıştırıldıktan sonra tuz ve karabiber ilave edilir. Kalan sıcak su ilave edilir. Et kaynamaya başladıktan sonra üzerine sacıyak yerleştirilir. Üstüne temiz bir tepsi yerleştirilir. Pirinçler temiz bir bez torbaya konularak tepsinin üstüne yerleştirilir. Tencerenin kapağı kapatılarak kapak kenarları hamurla sıvanır. Bir parmak sığacak kadar delik bırakılır. (Buhar çıkması için) kısık ateşte 4 saat pişirilir. Sıcak servis yapılır. Yanında turşu, ayran, komposto, salata ile servis yapılabilir