Mantar

Kuzu Etli Kış Türlüsü Tarifi

Türlü için Gerekli Malzemeler

1 su bardağı buğday
200 gr.kuzu eti
1 kereviz
2 biber
2 kırmızı biber
1 havuç
1 patates
1 kase mantar
1 soğan
1 baş sarımsak
2 defne yaprağı
1 çorba k.salça
1 çorba k.biber püresi
tuz,karabiber
zeytinyağı

Etli Kış Türlüsü Yapılışı
Tencerenize önce zeytinyağını ve soğanları alın.
sarımsakları da bütün olarak ekleyip soteleyin.
daha sonra salçayı ve biber püresini ekleyin.
biraz su ekleyin.

Avakado Yatağında Mantarlı Tavuk Tarifi


Malzemeler
4 avakado
200 gr. tavuk eti
1 kase mantar
1 kuru soğan
2 diş sarımsak
1 domates
1çay bardağı krema
zeytinyağı
tuz, karabiber

Üzeri için:
100 gr. kaşar peyniri

Öncelikle Avakadoları ortadan ikiye bölüp çekirdeklerini çıkartın.
içlerini boşaltın. bir kısmını parizyen kaşıkla çıkartarak
ayırın. bir tavaya tavuk etlerini ve mantarları alarak
soğan ve sarımsakla soteleyin. içine en son domatesleri

Kremalı Mantar Çorbası

Malzemeler

7-8 adet mantar
1 su bardağı süt
1 su bardağı soğuk su
3 yemek kaşığı un
tereyağı
sıvıyağ
sıcak su
kırmızı biber
karabiber
nane
tuz

Mantar Çorbası Yapılışı

Bir tencereye biraz sıvıyağ ve biraz tereyağı koyup kızdırın..yıkayıp küçük küçük doğradığınız mantarları ilave edin..mantarlar suyunu çekene dek soteleyin..sonra unu ilave edip biraz kavurun..sonra önce sütü,sonra 1 bardak soğuk suyu ,sonrada sıcak suyu ekleyin..unun topaklanmaması için çırpıcı yardımı ile karıştırarak suyu ilave edin..

Çintar kavurma

Malzemeler

1 kg Çintar
1 Yemek kaşığı tereyağ,
Zeytinyağı,
kekik,
karabiber
pul biber
Tulum peyniri 150-200 Gr.kadar,
1-2 Diş sarmısak,
Çok ince kıyılmış maydanoz,

Hazırlanışı
Mantarlarımızı ilk önce duru su, ardından sirkeli suyla yıkayıp suyunu süzdürelim ardından, mümkünse toprak bir kaba yağları koyalım 4'e böldüğümüz mantarları sarmısakları atalım mantarlar su verip çektikten sonra, baharatlarını tulum peynirini ve maydanozu ilave edip kapatalım..

sıcak olarak servis edelim

Çintar Yahnisi

Malzemeler

1 kilo çıntar mantarı
2-3 adet domates
6 adet taze soğan
6 diş sarımsak
1 kaşık tereyağı
2 kaşık zeytinyağı
1kaşık sirke
1 tatlı kaşığı mısır nişastası
tuz karabiber kekik pul biber

Taze soğanın yeşil yapraklarını mümkün olduğunca uzun tutarak temizleyin.Soğanın beyaz kısımlarını yemeklik olacak şekilde incecik doprayın.Yeşil yapraklı kısmını ise eni bir parmak kalınlığından az olmayacak şekilde kalınca doğrayın ve ayrı bir yere koyun

Hazırlanışı

Çintar mantarı

Çintar ya da çıntar, Ege ve Akdeniz bölgesinde yetişen etli lezzetli bir mantar türüdür.. Yağmurlardan sonra kızıl çam ormanlarının dibinde mantar gibi bitiveren kızıla çalan turuncu renkte bir mantar türüdür..

Çıntarın faydaları :

Kuzu Göbegi Mantarı 350 TL ye alıcı Buluyor!

Yenen mantarlar içinde önemli bir yere sahip olan kuzu göbegi mantarı fiyatıylada ayrıcalıklı bir mantar...Avrupa ülkelerinde de sevilerek tüketilen mantar,iyi bir gelir kaynagı olmuş.. Antalya'nın Manavgat, Gündoğmuş, İbradı ve Akseki ilçelerinde Nisan yağmurlarıyla çam, meşe, gürgen, dişbudak, elma ve ceviz ağaçları dibinde yetişen kuzu göbeği köylü kadınların gelir kapısı oldu.

Yalancı Dede Mantarı (Lepiota bruneoincarnata)

Yalancı dede mantarı (Agaricales/Lepiotaceae)olarak bilinen bu mantar tehlikeli ve öldürücü bir mantardır. Halk arasında "dede mantarı" olarak bilinen yenilebilir mantarlar ile karıştırılabilir.

Şapka, 3,5 cm çapında küremsi, biraz dışbükey, mantar olgunlaştıkça düzlemsel bir hal alır. Kenarları ince olup, eğik değildir. Kutikül yapışık kurudur. Şapkanın merkezinde konsantrik durumlu kestane renkli pullar bulunması tipik olup, şapkanın rengi kırmızımsıdır.

Pullu mantar

Pullu Mantar (Polyporus squamosus)
Polyporaceae familyasından bir mantar türüdür. Şapka 5-60 cm genişliğinde, yarım şapka, yarı daire yada huni gibi, açık sarı bir zemin üzerinde, konsantrik olarak bulunan kırmızı esmer pulları vardır.

Pullu mantar özellikleri

Kısa, kalın ve yana kaymış bir sapı vardır (5-10 mm). Sporları beyaz, elipsoid, 10-15x4-5 m. Genç üreme organı sulu ve çok lezzetli bir yenen mantardır. Tadı yeni soyulmuş salatalığı anımsatır ve un gibidir.

Kükürt mantarı

Kükürt mantarı (Polyporus sulphureus)ve (Laetiporus sulphureus)
Polyporaceae familyasından yenilebilen bir mantar türüdür. Tadı tavuğu andırır. Mantar, büyük yığınlar halinde yetişir, kilolarca ağırlıkta olabilir. Özellikle Okaliptüs, karaağaç, ve ceviz ağaçlarında görülür.

Kıvırcık mantarı

Kıvırcık mantar(Sparassis crispa),Halı Saçağı Mantarı
Halk arasında şeklinden dolayı bu isim verilmiştir. Herkesin bildiği şapkalı mantarlara hiç benzemezler. Bu ad altında birkaç çeşit mantar pazara gelmektedir. Bunlardan biri “Çam mantarı” adı verilen ve görünüşü kıvırcık marulu andıran mantar çeşididir.

Posteki mantarı (Söbelen Mantarı)

Posteki mantarı(Coprinus comatus)nın halk arasında bilinen adı Söbelen Mantarı'dır. Mantarın adı, özellikle genç mantarların, söbe yani oval olmasından, yani yumurtaya benzemesinden gelmektedir. Bu mantara Pösteki Mantarı da denilmektedir. Bu ad ise mantarın dış görünüşü ile koyun postunu andırmasına bağlı olarak verilmiştir..mürekkep mantarı olarakta bilinir..
posteki (söbelen) mantarının özellikleri

Çam kabara mantarı

Çam kabara mantarı Geyik Sütü Mantarı olarakta bilinir. Yenilebilen bir mantar türüdür. İlkbahar sonralarında, sonbahar aylarında, çam ormanı içinde, bazen çam iğneleri altında, bazen de açıkta yetiştiği görülmektedir. Tek tek ya da dağınık gruplar halinde görülür.

Doru renkli şişkin mantar

Doru Renkli şişkin Mantar(Boletus badius) Avrupa ve Kuzey Amerikada karışık ormanlık Doğu Kanada batıdan Minnesota ve Kuzey Carolina güneyinde ise sonbaharda sık görülür..

Melez mantarı

Melez mantarı (Boletus elegans)yenen mantarlardandır.
çan yada yarım küre şeklinde, 5-15 cm büyüklügündedir..Bilhassa rutubetli havalarda yapışkandır. En dış örtüsü kolayca zar gibi soyulabilir. Zar gibi ince bir örtü ile sapa baglanır, bu örtü daha sonra sap üzerinde bir yüksük halinde kalır.

Şapka altın rengi, limon rengi, turuncu sarı, turuncu veya turuncu esmerdir.
Kısa boylu, gençken limon renkli, kükürt renkli, sarıdır, daha sonra zeytin yeşili olur.