piyaz
Antalya mutfağı
Antalya bölgesi genellikle Akdeniz iklimine sahip bir bölgedir. Ancak iç kesimlerde karasal iklim özellikleri gösterir. Bundan dolayı her çeşit sebze ve meyveyetiştirilmektedir. Özellikle batıda yeralan ilçelerinde seracılığın gelişmiş olması sebze yönündenbir sıkıntı çekilmediğini gösterir.
Halkın büyük çoğunluğu, özellikle kırsal kesimde, çiftçilikle uğraşır. Bu nedenle kendi yiyeceğini kendisi yetiştirmektedir. Kıyıda oturmakta olan halkın çoğunluğunun sebzecilik yapmasına karşın iç kesimlerdeki halk daha çok tahıl yetiştirmektedir. Ot ağırlıklı Girit yemekleri, Antalya’nın ayrı bir özelliğidir.
Saray Köfte
Malzemeler:
Yarım kg orta yağlı kıyma
1 yumurta
1-2 diş sarımsak
kuru ekmek içi
tuz, karabiber, kimyon, kekik
Yarım demet maydanoz
2 uzun patlıcan
2 Patates
sosu için:
1-2 domates
1 kaşık salça
1 kaşık sıvı yağ
tuz ve baharatlar
Yapılışı:
Antalya Mutfağında Ünlü Bir İsim: «PİYAZCI SAMİ»
Eskiden Antalya'nın ‘Yukarı Pazar’ denilen çarşısında, "Çınarlı Kahve" olarak bilinen (bugün Tolunaylar İş Merkezi) yerin hemen yanındaki ara sokakta küçücük bir piyazcı dükkânı vardı. Bu piyazcı dükkânında öğle saatlerinde küçücük birkaç masa etrafında insanlar adeta üst üste oturur, piyaz tabaklarının servis yapılmasını beklerlerdi. Yalnız öğle saatlerinde açık olan bu piyazcı, bu saatlerde çevrede dükkânları olan tamircilerin, hurdacıların, marangozların, dar gelirli, bol gelirli, her gelir düzeyinden insanın akınına uğrardı. Başka kentlerden gelen misafirlerini Antalyalılar, evlerinde ağırlamalarının yanında, bir gün öğleyin muhakkak bu piyazcıya getirirler, "Antalya'nın Piyazcı Sami'sinden bir piyaz yemeden Antalya'dan ayrılmak, Antalya'yı tanımamak olur." derlerdi. Havanın güneşlik olduğu günlerde dar sokak içine de birkaç yemek masası atılır, müşterinin bu izdihamı (yığılması) bir parça giderilmeye çalışılırdı.
Fasülye Piyazı
Malzemeler :
250 gr haşlanmış fasülye
4 soğan
1 demet maydanoz
4 haşlanmış yumurta
10-15 siyah zeytin
Yeteri kadar tuz
Limon veya sirke
Zeytinyağı