Potasyum

Şalgamın Faydaları

Yaprakları da yenebilen geniş köklü bir bitki.

Hafif acımsı-tatlımsı kökleri sebze olarak yenilen Şalgam'ı veren bitkisi, Turpgiller'dendir. Anayurdunun Kuzey Avrupa ile Kuzey Asya olduğu sanılan şalgam, ikiyıllık otsu bir bitkidir. 50-120 cm. kadar boylanabilen ve ülkemizde de yetiştirilen bitkinin birinci yılında kökü ve toprak üstü yeşil kısımları; ikinci yılında çiçek sapı, çiçekleri ve tohumları oluşur.

Kabağın Faydaları

Meyveleri bol lifli bir bitki olan kabak, bağırsakları tembel olanlar için tercih edilmesi gereken yiyeceklerdendir. Kabak potasyum, fosfor, kalsiyum, magnezyum, sodyum, demir gibi madensel elementler içerir. Kabak bedeni temizler, sinirleri yatıştırır. Besin değerinin kaybolmaması için kabağı buğuda pişirmek önerilir. Kabak çiğ olarak rendelenip salatalara da katılabilir.

Faydaları :

İdrar söktürür ve idrar tutukluğunu giderir.

Böbrek ve mesane iltihaplarını temizler.

Prostattan doğan şikayetleri giderir.

Eriğin Faydaları

Erik, gülgiller (Rosaceae) familyasından Prunus cinsinden meyvesi yenen bazı ağaç türlerinin ortak adı.

Türkiye'de Doğu Anadolu'nun yüksek yayla mıntıkası ile, Güneydoğu Anadolu'nun kurak ve çok sıcak bir kısım yerleri hariç, memleketin her tarafından yetişir.

Avokadonun Faydaları

Anavatanı Orta Amerika olan avokado meyvesi, ülkemizin Adana, Antalya, Alanya gibi güney illerinde yetişir.
Meyvelerinin etli kısımlarında sabit yağ, potasyum ve A, D, E vitaminleri bulunan avokadonun sabit yağında da ayrıca protein ve vitamin vardır. Yapraklarında yüzde 3 oranında uçucu yağ bulunan avokado, içerdiği antioksidan maddeler nedeniyle bağışıklık sistemini güçlendirirken, aynı zamanda kozmetik sektöründe cilt bakımı kremlerinin bileşiminde kullanılır.

Kuşburnu Çayı Faydaları



FAYDALARI:

>Kuşburnu, doğal C vitamini içeren kaynaklardan biridir.
>Solunum yolu enfeksiyonları ve soğuk algınlığına karşı bedenin savunma sistemini güçlendirir.
>Mevsimlerin geçiş dönemlerinde iyi bir koruyucudur.
>Kuşburnunun içinde B1, B2, K, P vitaminleri, protein, mineraller, potasyum, sodyum, kalsiyum, magnezyum, fosfor ve meyve asitleri vardır.
>Enfeksiyonlara ve soğuk algınlığına karşı vücudun savunma sistemini güçlendirir.

Kemikleri güçlendirmek için ne yemeliyiz?

Yapılan yeni bir araştırmaya göre, fazla meyve-sebze tüketmenin vücuttaki alkali seviyesini artırarak kemikleri güçlendirdiği bulundu.

Uzmanlar, fazla protein alımının ve tahıl yemenin vücutta aşırı asit üretimine yol açtığını, bunun da kalsiyum atılımını arttırarak kemiklerin zayıflamasına neden olduğunu belirtiyorlar. Klinik Endokronoloji ve Metabolizma Dergisi'nin Ocak sayısında yayınlanacak araştırmada, rastlantısal olarak belirlenen 50 yaş ve üstü 171 kadın ve erkeğe 3 ay boyunca bir yalancı ilaç ya da potasyum bikarbonat, sodyum bikarbonat ile potasyum klorür verildi. Bikarbonat alan insanların kalsiyum atılımında ve kemik rezorpsiyonunda önemli derecede azalma görüldü.

Kışın enerji kaynağı "Üzüm Pekmezi"

Üzüm üretiminin yaygın olduğu illerde tüketimi fazla olan üzüm pekmezi, sağlıklı bir gıda ürünü olması bakımından uzmanlar tarafından tavsiye ediliyor.

Gaziantep Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Öner, üzüm pekmezi ve üzümden yapılan tatlıların besleyici, enerji verici ve soğuktan koruyucu özelliği olduğunu söyledi.

Kış aylarında yaygın olarak tüketilen bu gıda ürünlerinin, demir, kalsiyum ve potasyum mineralleri bakımından çok zengin olduğunu ifade eden Öner, “Ayrıca, kemik gelişimi yanında kansızlığı, halsizliği, zayıflığı ve ishali tedavi edici özelliği var” dedi.

Makarnanın şişmanlattığını düşünenler

Makarnanın şişmanlattığı ve besin değerinin düşük olduğu şeklindeki yanlış inanış ve eksik bilgiler tüketimini engelliyor.Toplumda, makarnanın şişmanlattığı ve besin değerinin düşük olduğu şeklinde yanlış ve eksik bilgiler bulunduğu, bilinenlerin aksine makarnanın kalori ve yağ oranının çok düşük olduğu bildirildi.

Aksine faydalı bir besin
Türkiye Makarna Sanayicileri Derneği Genel Sekreteri Ergin Erzurumlu, yaptığı açıklamada, makarnanın, vitamin ve mineraller bakımından çok zengin ve yararlı bir besin kaynağı olduğunu söyledi.

Makarnanın A, B1, B2 vitaminleri ile demir, kalsiyum, fosfor, potasyum ve protein yönünden de çok zengin bir gıda olduğunu belirten Erzurumlu, makarnadaki yağ ve sodyum oranının da çok düşük olduğunu ve kolesterol riskinin bulunmadığını vurguladı.

En temel unsur

Üzümün Faydaları

Üzüm meyvesi, pek çok sahada kendisinden yararlanılan bir bitkidir.
Kütüklerde ve asmalarda yetiştirilir.
Üzümden faydalanılarak genellikle 3 şey yapılır:
Kuru üzüm, pekmez ve sirke.
Üzümün en güzel kısmı, çekirdeğidir.
Doktorlar bundan zayıf mideler için çok büyük faydaları olan bir takım terkipler yaparlar.
Üzümde şeker, asit, kalsiyum, demir, iyot, magnezyum, fosfor, potasyum gibi mineraller ve A, B, C vitaminleri vardır.
Üzümün kabuğunda kremortartar, asitik tanen, selüloz ve az miktarda protein ile mineraller vardır.