Sebze
Kabak-havuç-patatesli sebze çorbası
2 kabak
2 patates
2 havuç.
hazırlanışı çok pratik sağlıklı bir çorba.
Sebzelerimizi güzelce yıkayalım
Patates,havuç ve kabağın kabuklarını soyalım.
Rendeleyip tencereye koyalım.üzerine kendini geçecek şekilde su doldurup başlayalım.bebeğimiz küçükse tuz vs kullanmayalım.çok haşlanmadan alalım.Vitamini kaçmasın.Rondo,blender hangisi varsa kullanıp ezelim.Biraz koyu kıvamlı olacak şekilde suyunu ayarlarsak doyurucu olur.tabağa koyduğumuzda dilersek içine yoğurt koyabiliriz.
Aynı tarifi içine kıyma yada farklı sebzeler koyarakta deneyebilirsiniz.Afiyet olsun
Dondurulmuş yemek kurtarıcı mı?
Akşam işten yorgun argın kendinizi zar zor eve attınız. Yemek pişirmenizi bekleyen çocuklarınız ve bir de eşiniz var. Elinizin ilk uzandığı yer buzluk oluyor. Orada iki paket hazır lazanya var. Atın mikrodalgaya, düzeltin masayı, işte oldu!
Balkabağı Çorbası
Bu corba bilinen corbalardan cok farkli bir corba, farkli bir mutfak kültüründen türk damak tadiyla degisik bir lezzet almis bir corba diyebiliriz.
Her sekilde bir tarife yenilik katma merakiyla meydana gelen bir corba olmasina ragmen lezzetli oldu.
Eger degisik bir lezzet ariyorsaniz denemeye ne dersiniz?
orta boy kavuna göre yarim kavun büyüklügü kadar bal kabagi,
2 yemek kasigi un,
1 sogan,
yarim bardak taze portak suyu,
yarim cay kasigi kadar muskat(hint cevizi rendesi)
toprak tencerede et yemegi KÖY USÜLÜ
Köy usülü yemekler genelde göz karari yapilir, bu nedenle tarifi kendi göz kararinizla yapacaksiniz .
Kusbasi eti kavurup, ardindan sogan,yesil biber ilave edip kavurun.pismeye yakin domateside ilave edin. tuz karabiber de eklenince tekrar kapagini kapatin, pismeye birakin.
kisik ateste pismeye birakin yoksa yanar.
bu yemek toprak güvecte,köz üzerinde pisti.
siz evde de ocakta deneyebilirsiniz.
karnibahar köftesi
1 orta boy karnibahar,
2 kibrit kutusu büyüklügünde kasar peyniri
1 bardak un
4 yumurta
1 bardak cicek yagi
tuz, karabiber
karnibahari, ciceklerinden ayirin ve haslayin.Hamur gibi yumusayincaya kadar pissin.
Haslanmis karnabaharlarin icine yag haric diger malzemeleri ilave edip kristirin.
hamur haline getirilir.
Tavada kizdirilmis yag üzerine kasik kasik dökülerek güzelce kizartilir.sicak olarak servis yapin
B
Balık Sosu: Tayland'da Nam Pla olarak bilinir.Vietnamlılar Nouc Miam adıyla bilir.Ne denirse denisn bu sos ,Tayland mutfağının en önemli sosudur.Bu berrak ,amber renkli sos,küçük balık veya karidesten yapıılp tuzla mayalanır. Temin edilmiyorsa yerine soya sosu kullanılır.
A
Alaca soymak: Kabuklu meyve veya sebzelerde kabuğun birer parmak arayla uzunlamasına soyulmasına denir.
Aperatif: Yemekten önce iştah açıcı olarak alınan içki veya yiyeceklerdir.
Aroma: Meyvelerdeki hoş kokuya denir. Tatlı ve pastalarda güzel koku vermek amacıyla portakal, limon kabuğu rendesi veya vanilya kullanılır.
Havuçlu Kırmızı lahana (mor lahana) Salatası
Malzemeler:
2 Havuç
1 ufak boy Karalahana
Limon
zeytin yağ
tuz
arzu edilirse 1 adet turp
Yapılışı:
Karalahana incecik doğranır, tuzla ovulur biraz bu şekilde bekletilir. Havuç rendelenir tabağa alınır. Tuzla ovulmuş lahana suda yıkanır suyu sıkılır ve havucun yanına koyulur. Zeytinyağ, limon ve tuz karıştırılıp salatanın üzerine gezdirilir.
Afiyet olsun...
Ispanaklı İçli Köfte
10 kişilik
Hazırlama süresi 45 dakika
Pişirme süresi 15 dakika
MALZEMELER
Dış için:
3 su bardağı ince bulgur
1 yumurta
4 yemek kaşığı un
Karabiber, tuz.
İç için:
200 gr. kıyma
1 demet ıspanak
3 adet kuru soğan
3 yemek kaşığı tereyağı
Tuz, karabiber
Şalgamın Faydaları
Yaprakları da yenebilen geniş köklü bir bitki.
Hafif acımsı-tatlımsı kökleri sebze olarak yenilen Şalgam'ı veren bitkisi, Turpgiller'dendir. Anayurdunun Kuzey Avrupa ile Kuzey Asya olduğu sanılan şalgam, ikiyıllık otsu bir bitkidir. 50-120 cm. kadar boylanabilen ve ülkemizde de yetiştirilen bitkinin birinci yılında kökü ve toprak üstü yeşil kısımları; ikinci yılında çiçek sapı, çiçekleri ve tohumları oluşur.
Nohutun Faydaları
Nohut (Cicer arietinum), baklagiller (Fabaceae) familyasının Faboideae alt familyasına ait bir baklagil türü.
Nohut sadece bir yıl büyüyen, boyu 0,5 metreye varan bir bitkidir. Tohumlar bazen bej, bazen daha koyu renk ve hatta siyah olur.
Nohut yetiştirilmesi kolay bir bitkidir. Su kıtlığına iyi dayanır ve toprak kalitesine pek önem vermez. Hava yeterince sıcak olmazsa hasılat kötü olur.
Nohutun Faydaları :
Vücuda kuvvet verir.
İştah açar.
Bağırsakları yumuşatır , idrar söktürücüdür.
Anne sütünü çoğaltan besinlerdendir.
Kabağın Faydaları
Meyveleri bol lifli bir bitki olan kabak, bağırsakları tembel olanlar için tercih edilmesi gereken yiyeceklerdendir. Kabak potasyum, fosfor, kalsiyum, magnezyum, sodyum, demir gibi madensel elementler içerir. Kabak bedeni temizler, sinirleri yatıştırır. Besin değerinin kaybolmaması için kabağı buğuda pişirmek önerilir. Kabak çiğ olarak rendelenip salatalara da katılabilir.
Faydaları :
İdrar söktürür ve idrar tutukluğunu giderir.
Böbrek ve mesane iltihaplarını temizler.
Prostattan doğan şikayetleri giderir.
Baklanın Faydaları
Vitamin ve protein açısından son derece zengin bir besin olan baklanın taneleri tazeyken yeşil, kuruyunca kahverengidir. Kuru Bakla, Taze Baklaya göre daha besleyicidir. Kuru Baklanın 100 gramında yaklaşık olarak 26 gr. Protein, 58 gr. Karbonhidrat ve 341 Kalori vardır. Ayrıca Bakla B1, B2, B6 ve K vitaminlerinin yanı sıra potasyum ve magnezyum mineralleri açısından da oldukça zengindir.
Özellikleri:
Hemen heryerde yetişir.
Yiyeceklerimizin vitaminini nasıl koruyabiliriz?
Yediğimiz besinlerden farklı vitaminler alırız ve bu vitaminler bizim sağlıklı yaşamamızı sağlar. Peki bu besinleri yerken o vitaminleri alabiliyormuyuz? Hayır. Çünkü bazı besinleri çiğ yiyerek, bazılarını pişirerek, bazılarının kabuklarıyla yiyerek vb. yöntemlerle almamız gerekiyor. Bunları bilmezsek o besinde bulunan vitaminden yararlanamamış oluruz.
İşte yiyeceklerdeki vitaminleri korumak için birkaç ipucu:
1. Aşırı pişirmeyin.
2. Sebzeleri haşlarken suda çözünen vitaminlerin önemli miktarı haşlama suyuna karışır. Bu suyu atmayın, çorbalarda veya yemeklerinizde kullanın. Sebze ve meyveleri çok az suyla haşlayın.
3. Kızartmak ve fırında pişirmek, vitaminlerin neredeyse tamamen yok olmasına yol açar.
4. Sebze ve meyvelerin vitamin içeriğinden maksimum şekilde yararlanmak için en doğru yöntem, çiğ veya buharda az pişirerek yemektir.
Hanımların Mutfaktaki yanlış inanışları
Ev hanımlarının mutfaktaki yanlış inanışları sağlığı tehdit ediyor.
Erciyes Üniversitesi Atatürk Sağlık Yüksekokulu’nda görevli Uzman Diyetisyen Habibe Şahin, konuya ilişkin açıklamasında, ev hanımlarının yemek pişirmede ve diğer yiyeceklerin hazırlanmasında yaygın olarak uyguladıkları birçok alışkanlığın, sağlık açısından yanlış olduğunu belirtti.
Mutfaktaki yanlış inanışların, gıdaların özelliğini yitirmesine ve vitamin kayıplarına neden olduğunu kaydeden Şahin, şu bilgileri verdi:
Ev hanımları sebzeleri genelde doğradıktan sonra yıkarlar ancak, doğrandıktan sonra oksijen ile temas eden sebzelerde C vitamini kaybı olur.
Baklagillerin ıslatma suları dökülür. Halbuki baklagillerdeki B vitamini ıslatmada kullanılan suya geçer. Bu sular, dökülmemeli yemeğin pişirilmesinde kullanılmalıdır.