Brokolinin Faydaları


Uzmanlar, brokolide, havuçtakinden daha fazla beta karoten bulunduğunu söyleyerek, bu sebeple yenilebilecek, suyu içilebilecek en iyi besinlerden olduğunu kaydediyor. Beta karotenin, güçlü bir kanser savaşçısı olduğunu vurgulayan uzmanlar, yemek borusu, mide, bağırsak kanserleri tehlikesini azalttığını ifade ediyor.

Brokolinin ayrıca, B1 ve C vitamini ile dolu olduğunun altını çizen uzmanlar, yüksek miktarda kalsiyum, kükürt, potasyum ve selenyum maddeleri içerdiğini belirtiyor. Mineral ve demir eksikliğini gideren brokolinin vitamin deposu olduğunu bildiren uzmanlar, suyunun havuç veya elma suyu ile karıştırılarak içilmesinin de faydalı olduğunu kaydediyor.

Brokolinin çeşitleri, taşıdığı renklere göre de, beyaz başlı, mor başlı ve yeşil başlı çeşit olarak üçe ayrılır. Çiğ ya da pişirilerek tüketilen brokoli, haşlandığında içerdiği vitaminlerin çoğu kaynayan suya geçeceğinden bu su dökülmeyip değerlendirilmelidir. Kalorisi düşük bir sebze olduğundan diyetlerde yer alan brokoli, dondurularak saklanmaya ve sonradan tüketilmeye çok uygundur.

Brokoli mesane kanseri tümörünün şekline çok benzer ve mesane kanserini önleyici ve tedavidi edici bir sebzedir..
brokoli mutlaka et yenilen öğünlerde garnitür olarak yada salata olarak alınmalı..etin kansere neden olabilecek zararını brokoli yok eder..
brokoli haşlarken biraz limon sıkarsanız kokusunu alır..
BESİN DEĞERLERİ

100 gr. çiğ (pişirilmemiş) brokolinin içerdiği besin değerleri şöyle sıralanır: 34 kalori; 2,5 gr. protein; 2,9 gr. karbonhidrat; 0,2 gr. yağ; 0 kolesterol; yüksek oranlarda lif; 76 mgr. fosfor; 100 mgr. kalsiyum; 0,8 mgr. demir; 10 mgr. sodyum; 336 mgr. potasyum; 24 mgr. magnezyum; 0,6 mgr. çinko; 0.10 mgr. B1 vitamini; 0.20 mgr. B2 vitamini; 87 mgr. C vitamini; 1.3 mgr. E vitamini ve küçümsenemeyecek oranda A vitamini kaynağı betakaroten...

SAĞLIĞIMIZA YARARLARI

Yukarıdaki değerlerden görüleceği gibi brokoli, besin olarak en yararlı sebzelerden biridir. Bunun yanı sıra;

o Brokoli bedeni kanser tehlikesine karşı korur: Yapılan son bilimsel araştırmalar, Turpgiller familyasındaki sebzelerin kansere karşı bedeni koruduğu; özellikle brokolinin yenilmesinin, akciğer, kolon (kalınbağırsak) ve prostat kanserlerine yakalanma rizikosunu iyice azalttığını ortaya koymuştur.

o Brokoli, yüksek oranlarda A vitamini kaynağı betakaroten ile C ve E vitaminleri içerir: Kalp hastalıklarına yakalanma, kalp krizi geçirme ve katarakt illetine tutulma gibi rizikoları da en aza indirger.

o Yüksek oranlarda demir ile folik asit içeren brokoli kansızlığı önler. Ayrıca doğum yapacak kadınların, spina bifida (yani omurganın bir yanının açık olması) hastalığına yakalanmış çocuk doğurması rizikosunu en aza indirir.

Bütün bu önemli tıbbi etkilerinden yararlanılmak üzere, brokolinin diyetimize konularak öncelikle yenilmesi öğütlenmektedir.

Dikkat: Brokoli bedenin iyot emilimini azaltır. Haftada 2-3 kezden fazla brokoli yiyen kişiler, iyotlu besinler ya da iyotlu tuzu almayı ihmal etmemelidir. Özellikle içme suyunun az iyot içerdiği yörelerde, bu önemlidir.

Brokolinin Faydaları yorumları

  • Image Description
    MUSTAFA ERAY
    23.11.2008

    BROKOLİ BİTKİSİNİN KENDİSİ ÇOK FAYDALI OLDUĞU GİBİ KAYNATILMASINDAN ELDE EDİLEN SUYUNUNDA SOĞUK OLARAK SABAHLARI AÇ KARNINA İÇİLMESİNDE PROSTAT RAHATSIZLIĞINA ÇOK FAYDALI OLDUĞUNU BEN BİZZAT KULLANARAK TANIK OLDUM TAVSİYE EDİRİM.

  • Image Description
    Aşçı
    24.11.2008

    Tavsiyeniz için çok teşekkür ederiz,tavsiyelerinizin devamını dileriz.

  • Image Description
    misafir
    27.01.2009

    haftada bir defa kesin olarak brkoli salatası yaparım
    haşladıktan sonra suyunu süzüyordum vitaminlerin suya çıktığını bilmiyodum sizden öğrendim bu bilgi için çok teşekkürler.

  • Image Description
    Aşçı
    31.01.2009

    Faydalı olduysa ne mutlu bizlere.Teşekkürler

  • Image Description
    ibrahim
    24.03.2009

    ben özürlüyüm tak sonda yapıyorum gecen burokoli salatası yedim önceden 200 cc 300 cc tuta bildiyim idrar şimdi üsten içiyom direk çıkıyor burokoli salatası yaparmı cevabınız için şimdiden teşkkür ederim

  • Image Description
    misafir
    24.02.2010

    ben de burokoli salatasını haşlamadan yapıyorum daha lezzetli oluyor.ve vitamini hiç kaybolmuyor.burokolileri küçük küçük doğrayıp içine havuç salatalık kekik limon katarak yiyoruz çocuklar çiğ olarak daha çok seviyorlar.

  • Image Description
    misafir
    02.03.2010

    Marmara bölgesinin sahil kesiminde yaşayan biri olarak çevremde fazla sayıda panik atak vakasına rastlamaktayım. Bu kişilere daha önce yaşadığı yer hakkında soru sorduğumda bu kişilerin daha iç kesimlerde, yaşayan denizden uzak iyot olarak düşük yerleşim yerlerinde yaşadığını tespit ettim. Bu kişilerin ergenlik çağından önce almış oldukları iyot az olduğu için troid bezleri daha önce bu kadar hızla çalışmıyordu. Ama deniz kesimlerine geldikleri zaman denizden buharlaşan iyot vücutlarındaki emilimle daha fazlalaşarak troid hormonun daha fazla bir şekilde çalışmasına sebebiyet vermekteydi. Troid hormonu bilindiği gibi beyne kan akışını, kalp atışını, kas hareketliliğini de sağlayan bir salgıdır. Panik atak rahatsızlığı çeken bu kişilerde çarpıntı, kaslarda kasılma, beyin kanaması geçirecek veya beynine kan gitmiyor hissi, bayılma hissi gibi şikâyetleri görülüyordu. Kana fazla karışan troid salgısı saate 200 km hızla giden bir aracın yaşattı heyecan yanı sıra ani frenle yaşadığı gerilim benzeri bir olay yaşatıyor. Vücut bana bu kadarı fazla deyip onu baskılıyor ama bir taraftan da normal hızını da yavaşlatmış oluyor. Peki, ne yapmalı? Öncelikle iyot alımına bir sınırlandırma getirmeli. İyotsuz tuz kullanarak işe başlanmalı ve sonrası iyot az içeren veya emilimini azaltan veya dengeleyen bitkileri tüketmeli. Örneğin dereotu, brokoli gibi sebzeleri tüketmeli. Balık, et gibi besinleri her gün tüketmek yerine az ve aralıklarla tüketmeli. Hamile kişilerin iyot alımını normal bir şekilde yapması gerekir ki iyot bebeğin beyin gelişimi içinde çok önemlidir. iyot alımına alıştırmak küçük yaşlarda olmalıdır. o yüzden ailenizde küçük yaşlarda çocuk varsa besinlere sonradan tuz eklemek daha önemlidir. Kişiye göre iyotlu veya iyotsuz. Maalesef ülkemizde önleyici hekimlik yoktur. Kişi hastalanıncaya ve kronikleşene kadar beklenir. Sağlık bakanlığı iyotsuz tuzu marketlerde satışına kısıtlama getirmektedir. Bu yanlıştır. Çünkü kişinin iyot almaması gerekebilir. Sağlık bakanlığı konuya dar açıdan bakmaktadır. Yöreye ve yaşa göre iyot alımıyla ilgi insanları bilinçlendirmelidir.

    mutluyasamadair.tr

  • Image Description
    Burçin
    04.03.2010

    ben haşlayıp üzerine zeyitnyağı limon gezdirip yiyorum. ama haşlarken çok çok az su kullanıyorum.tencerenin dibinde 1 parmak kadar sadece.buharıyla haşlanıyor yani.tavsiye ederim.

  • Image Description
    misafir BERTAN
    08.03.2010

    brokolinin buharla çok hafif kaynatilmasi halinde
    besin degerinde bir azalma olur mu ?

    bertan

  • Image Description
    misafir
    25.05.2010

    BEN BUHAR TENCERESINDE HASLIYORUM BIRAZ LIMON VE COK AZ ZEYTINYAGI MUKEMMEL. YADA SADE OLARAK YOGURTLA DIYET GUNLERIMIN YEMEGI...EGER SUDA HASLIYORSANIZ SUYUNU KESINLIKLE DOKMEYIN ZEBZE CORBASI YAPABILIRSINIZ BIR COK TARIFI VAR TAVUKLU SEHRIYELI NANE LIMON...SIZDE DAMAK TADINIZA GORE YAPABILIRSINIZ..

  • Image Description
    osman
    03.10.2010

    sevgili arkadaşlar brokoli 250grm temizledikten sonra 1-1.5 litre suda 6 dk haşlayın sabah akşam suyunu aç karna için ve kalan nınıda ince ince kıyın sarımsaklı yogurt zeytinyagı limon lu salata olarak yeyin prostada ne kadar yararlı olacagını göreceksiniz bunu 21 gün devam edin her altı ayda bir tekrarlayın saglıklı yaşam dilerim. sevgilerle...

  • Image Description
    misafir
    03.10.2010

    İdrar söktürücüdür yapar bilhassa prostata çok faydalıdır

  • Image Description
    duygu
    24.10.2010

    brokolinin suyunun faydaları yada zararları nelerdir?

  • Image Description
    mirelda koçak
    07.11.2010

    Arkadaşlar, izninizle bir şey sormak isteyurum.brokoli çiğ ve normal haşlanarak yendığınde de zayıflatırmı? yorumlarınızı veya cewaplarınızı bekliyorum... lütfenn..

  • Image Description
    halil
    23.01.2011

    ben haftada en az 1,5 kg brokli alıp 250g şeklinde parçalara böler buzdolabına korum.her sabah yarım litre suda bir parçasın haşlar suyunu içiyom kalan kısmınıda salata olarak yerim.prostot şikayetimi asgariye indirdigi kanaatindeyim şimdilik bir şikayetim yok.yalnız alıcı çogalınca pazarda fiyatı her geçen gün artmakda ona üzülüyom.arkadaşla şuna dikkat etsinler yeşil ve taze olanı alıp kulanın .saygılar.