Semizotunun Faydaları

Semizotunun, kanama hastalıklarında ve peklikte çok faydalı olduğunu kaydeden uzmanlar, kanı temizlediğini, bol idrar söktürdüğünü, kanı, üre ve benzeri pisliklerinden temizlediğini, sinir krizleri ve beyin yorgunluğunu geçirdiğini, böbrekteki kum ve taşı döktüğünü bildiriyor.

Semizotunun, şeker hastalarının susuzluğunu azalttığını, kilo vermekte etkili olduğunu belirten uzmanlar, semizotu, yeşil salata olarak yenirse faydasının fazla olduğunu ifade ediyor

Semizotu, en çok 30 cm. kadar boylanabilen bir ya da çokyıllık otsu bir bitkidir. Yuvarlağa yakın oval biçimli, yeşil renkli etli ve sulu yaprakları vardır. Bu yapraklar ile yine etli ve sulu olan yaprak sapları yenilir.

Bitkinin küçük çiçekleri genellikle sarı, bazen eflatun, pembe ya da kırmızı renkli olur. Erselik özellikler taşıyan çiçeklerinin döllenmesiyle olgunlaşan küçük kapsül durumundaki meyvelerinin içinde çok sayıda siyah renkli minik tohum bulunur. Kültür çeşitlerinin yaprakları daha irice ve yabanilerininki küçük olan semizotunun kıymalı ve pirinçli yemeği yapılır. Ayrıca semizotu yapraklan, çiğ olarak öylece ya da salatalara katılarak yenilir.

BESİN DEĞERLERİ

100 gr. taze semizotunun besin değerleri şunlardır: 32 kalori; 2 gr. protein; 3,8 gr. karbonhidrat; 0 kolesterol; 0,4 gr. yağ; 1,4 gr. lif: 4 mgr. fosfor; 40 mgr. kalsiyum; 0,2 mgr. demir; 80 mgr. sodyum; 45 mgr. potasyum; 180 IU A vitamini; 0,04 mgr. B1 vitamini; 0,03 mgr. B2 vitamini; 0,03 mgr. B6 vitamini ve 8 mgr. C vitamini.

SAĞLIĞIMIZA YARARLARI

Yukarıda sayılan besin değerlerinin yanı sıra;

* Semizotu, içerdiği yüksek oranlı lifiyle peklik (kabızlık) çekenlere iyi gelir.

* Yaşlı, hasta ve diyet yapan kişiler için çok uygun bir sebzedir.

* Semizotunun içerdiği omega 3 doymamış yağlar, balıklarınkiyle kıyaslanabilecek düzeydedir: Geleneksel olarak gut hastalığına, baş ağrısı ve bedendeki diğer ağrılara iyi geldiğine inanılmaktadır. Günümüzde yapılan bilimsel araştırmalar, semizotunun sağlığa yararlı bu etkisinin varlığını doğrulamaktadır.

* Semizotunun, kanama hastalıklarında ve peklikte çok faydalı olduğunu kaydeden uzmanlar, kanı temizlediğini, bol idrar söktürdüğünü, kanı, üre ve benzeri pisliklerinden temizlediğini, sinir krizleri ve beyin yorgunluğunu geçirdiğini, böbrekteki kum ve taşı döktüğünü bildiriyor.

* Semizotunun, şeker hastalarının susuzluğunu azalttığını, şişmanlara kilo verdirdiğini belirten uzmanlar, semizotu, yeşil salata olarak yenirse faydasının fazla olduğunu ifade ediyor.

Sayılan bütün bu etkileri için semizotu, diyete katılıp bolca yenilmelidir.

Semizotunun Faydaları yorumları

  • Image Description
    akif karadeniz
    29.05.2009

    bahsi geçen sebze bizde bolca bahçemizde olduğu için fazlaca tüketilir.Bende bir sağlık mensubu olarak sayılan faydaları ailece görüyoruz.Bilhassa belli bir yaştan sonra olmassa olmazlan bir sebzedir.Ama ne yazıkki bukadar imkanı olan kişilerin taze soğanı bile pazardan aldığını görmek insanı üzüyor.Ne yapalım belki birgün üçbeş tavuk ve onun gübresiyle hormonsuz kimyasallardan uzak durmayı öğrenirlerde daha sağlıklı nesiller yetişir saygılar.

  • Image Description
    rümeysa
    01.07.2009

    biz her sabah semiz otu yiyiyoruz . hem tadı güzel ve yararlı bir sebze . bu sebzeyi herkese öneriyorum. by..

  • Image Description
    rümeysa
    01.07.2009

    biz her sabah semiz otu yiyiyoruz . hem tadı güzel ve yararlı bir sebze . bu sebzeyi herkese öneriyorum. by..

  • Image Description
    misafir ilyas
    07.07.2009

    ben semiz otunu cok severek yiyiyorum

  • Image Description
    Aşçı
    15.07.2009

    Yorumlarınız için çok teşekkürler.Tavsiyeleriniz için de..

    İnşaallah

  • Image Description
    fatime
    17.07.2009

    ben de ailem de semiz otu nu çok seviyoruz beğeniyle yiyoruz.süper faydalarını da öğrendik.

  • Image Description
    tugce
    31.07.2009

    benim 3 aylık bebeğim var.semiz otunu çok faydasını gördü.doğum itibaren hergün yoğurtla birlikte salata olarak yiyiorum.hem sütümün kalitesini arttırdı hemde kolayca hamileyken aldığım kilolarını geri verip eski formuma kavuştım;)bütün yeni doğum yapmış bayanlara tavsiye ederim.

  • Image Description
    misafir
    11.08.2009

    sezeryan hastasına semiz otu yemeği verilirmi....

  • Image Description
    misafir
    12.08.2009

    sivilceye ve aknelere yararı varmıdır.

  • Image Description
    gül
    25.08.2009

    valla ölüyorum ben bu bitkiye zaten severim yesilligi ama bunun yeri baska bende 3 ögün de yiyebilirim her cesidini yapın salata basta olmak üzere cacık,yemegi,kavurması(soganı kavurun domatesi ilave edin sarımsak sonra ve semizotu ekleyip tuzunu falan atıp pişsin biraz dünyanın 8.harikası oluyor vallahi)yapın yiyin yararı fazla

  • Image Description
    NAİL
    28.08.2009

    semiz otunu fransızlar yılın en şifalı bitkisi seçmişler.cacığı çok güzel oluyor 1 paket aldım tohumunu bahçeye ekeceğim

  • Image Description
    d.ayvalı
    31.03.2010

    Gerçekten semizotu çok faydalıolmasının dışında çeşitlide yemekleri oluyor.
    Herkese tavsiye ederim.
    ilgilelenlere şifalar dilerim.

  • Image Description
    Tolga
    07.04.2010

    Sağol rümeysacığım. gerçektenbu ot harikaymış. dünyanın 8. harikası değil valla bir numaralı harikasıdır. artık ben de her sabah her öğlen ve her akşam bu ottan yiyorum.
    normalde ot falan seven biri değildim ama önerilerinizi dikkate aldım. gayet güzel oluyo
    önerileriniz için teşekkür ederim.

  • Image Description
    misafir
    15.04.2010

    bn semiz otundan nefret ederim ama faydalarından sonra yemeyi düşünüyorum

  • Image Description
    güler
    04.06.2010

    yoğurtlusu çook guzel oluyo tavsıye ederım