şeker Hastalığı

Yaz meyveleri kan şekerini artırır

Diyabetten korumak için önerilerde bulunan Türkiye Diyabet Vakfı Başkanı Prof. Dr. Temel Yılmaz, "Diyabet mevsimsel olarak ayrım göstermez. Bol sulu ve hızlı emilen yaz meyveleri kan şekerini daha hızlı artırır. Düzenli spor yapmaya ve beslenmeye dikkat edin" diyor.

Türkiye'de diyabet denince akla gelen ilk isimlerden biri olan Türkiye Diyabet Vakfı Başkanı Prof. Dr. Temel Yılmaz, diyabetten ve diyabete bağlı hastalıklardan korunmak için yedi altın öneri sundu. Yılmaz, diyabetlilerin yazın dikkat etmesi gereken kurallara değindi...

KİLO VE ŞEKER ÖLÇÜMÜ YAPTIRIN
Kilo kontrolü sağlığın temel şartlarından biridir. Diyabette de fazla kilo, hastalığa davetiye çıkarır. Teknolojinin gelişmesine paralel olarak yoğun iş temposu içinde sağlıksız beslenen ve egzersiz yapmayan herkes diyabet riski taşır. Şişmanlık oranı arttıkça, insülin hormonunun hücreye girişi bozulur ve diyabet gelişimi hızlanır.

Kansere Karşı Tam Bugday Ekmegi Tüketin!

Katıksız tam buğday unundan yapılan ekmek bir çok hastalığın oluşma riskini azaltıyor..Sağlık Bakanlığı Resmi sitesinde yer alan bilgilendirmeye göre, tam buğday unundan yapılan ekmeğin, bazı kanser türleri, kalp-damar hastalıkları, yüksek tansiyon ve diyabet gibi kronik hastalıkların riskini büyük ölçüde ortadan kaldırdığı açıklandı. tam buğday unundan yapılmış ekmeğin, daha fazla tokluk sağladığı, böylece günlük alınan enerji miktarını ve obezite oluşma riskini azalttığı ifade edildi.

Dengesiz Beslenme Bilgi Eksikliğinden kaynaklanmakta
Bilgilendirmede, Türkiye’de yetersiz ve dengesiz beslenmeye bağlı önemli sağlık sorunlarının olduğuna dikkat çekilerek, yetersiz ve dengesiz beslenmenin, bebeklerde ve okul öncesi çocuklarda protein-enerji malnütrisyonu, D vitamini yetersizliği, anemi, zayıflık, şişmanlık, çeşitli vitamin yetersizlikleri, basit guatr ve yaygın diş çürükleri; yetişkinlerde şişmanlık, şeker hastalığı, hipertansiyon ve kalp damar hastalıklarına yol açtığı kaydedildi.

Yer Elmasının Faydaları

Ülkemizde bolca yetiştirilen dayanıklı patatese benzeyen bej, pembe-turuncu ya da açık kahverengi yumru kökleri olan bir bitkidir. Bol güneşli yerlerde, suyu iyi akıntılı (süzek) her türlü toprakta yetişen yerelmasının tarımı, daha çok fakir topraklarda yapılmaktadır. Ürün alındıktan sonra toprakta kalan minik yumruları ertesi yıl yeniden çimlendiğinden, aynı yerde başka tür bitkilerin yetişmesi güçleşir.

Cevizin Faydaları


FAYDALARI
>Zekayı geliştirir.
>Yaprakları ve kabukları ile hazırlanan ilaçlar kanı temizler, kansızlığı giderir.
>İshal ve dizanteriyi keser.
>Verem ve şeker hastalığında hem besleyici, hem de tedavi edicidir.
>Kadınlarda görülen beyaz akıntıyı keser.
>El ve ayak donuklarında, deri çatlaklarında faydalıdır.
>Saç ve elleri boyamakta da kullanılır.
>Ceviz yağı, raşitizm ve sıracada faydalıdır.
>Kabızlığı giderir.
>Bağırsak solucanlarını düşürür.

Antep Fıstığının Faydaları


BİLGİ:

Antep fıstığı (şam fıstığı) özellikleri
* İran, şam ve gaziantep civarlarında daha çok yetişir.
* Fıstığı kullanılır.

FAYDALARI:

* Günde 10-12 adet yenilen iç antepfıstığı,vücudun günlük yağ ihtiyacını karşılayabilmektedir.
* 100 g antepfıstığı vücudun günlük protein,vitamin B1 ve fosfor ihtiyacının %35''ini karşılayabilmektedir.

Fındığın Faydaları

BİLGİ:

Demir, kalsiyum, potasyum, magnezyum ve çinko gibi mineraller, Protein ve E vitamini açısından oldukça zengin bir besin olan fındık, kalp ve damar sağlığı için çok önemli olan doymamış yağ açısından da zengindir. Ayrıca, B grubu vitaminler bakımından da zengindir.

FAYDALARI:

-Omega 3 kaynağı olarak kalp ve damar dostu bir besindir.

Karabiberin Faydaları

Hindistan, Brezilya, Singapur, Malezya, endonozya ve Vietnamda yetiştiriliyor. Adana ciarında deneme üretimleri yapıldı, fakat başarılı sonuç alınamadı. Ülkemizin iklimi Karabiber yetiştirilmesini müsait değil. Karabiberin, Salvak, Malabar ve Beyaz Karabiber olmak üzere üç çeşidi var. Bunlardan Salavak, biraz çekildiği zaman esmer, Malabar açık giri ve Beyaz Karabiber ise süt beyazı renginde oluyor.

Yaprakları yürek biçiminde ve damarlıdır.
Çiçekleri sarkıktır.
Meyveleri küçük, toparlak ve sapsızdır.

Elmanın Faydaları

Elmanın verdiği enerji 100 gramda 54 kaloridir. Bu enerji yağdan değil, meyve şekeri ve organizma tarafından ağır olarak sindirilen şekerden gelmektedir. Bu veriler ve genel anlamıyla elmanın besleyici özelliği, bu meyveyi özellikle spor yapanlar için vazgeçilmez yapar. Gerçekten de fiziksel aktiviteler çerçevesinde elmanın içeriğindekiler spor öncesinde, sırasında ve sonrasında organizma üzerinde pozitif etkiler yaratır:
1. Spor öncesinde tüketildiğinde; enerji verir.
2. Spor sırasında tüketildiğinde; organizmaya çeşitli mineral ve vitaminler yükler.

Kışın mutlaka bu meyveyi tüketin!

Üvez meyvesinin kış hastalıklarına karşı vücut direncini artırıcı özelliği olduğu, bu gibi meyveleri kışın bol miktarda tüketmek gerektiği bildirildi. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Resul Gerçekçioğlu ‘’Taze meyvesi de bol tüketilirse müshil etkisi gösterebilir. Diğer yandan meyve ve özellikle yapraklarının şeker hastalığına iyi geldiği, kan şekerini düşürücü etkiye sahip olduğu laboratuvar testleriyle kanıtlanmıştır’’ diye konuştu.

Üvezin yapraklarının göğüs yumuşatıcı etkiye sahip olduğunu anlatan Prof. Dr. Gerçekçioğlu, ‘’Üvez meyvesinin kanamayı durduran ve güçlendirici ilaç olarak kullanımı Hipokrat’a kadar uzanır’’ dedi.

Karahindiba Faydaları

Karahindiba (Taraxacum officinale), papatyagiller (Asteraceae) familyasından yaygın bir bitki türü. Çiçekleri sarı, yaprakları yeşil olsa da bitkinin adına "karahindiba" denilmiştir.

Çayırlarda işe yaramaz bir ot gibi görünen bu bitki insanlar için olağanüstü bir şifa aracıdır. Nisan mayıs aylarında her yerde büyür, sarıçiçekleri ile sanki halı gibi etrafı süsler. Çok ıslak toprağı sevmez. Yaprakları çiçeklenmesi başlamadan, kökleri ise, ilkbahar da veya sonbaharda toplanır. Salata olarak da yenir.