sıcaklık
Lezzetli çay nasıl demlenir?
İşte sofraların vazgeçilmez içeceğini daha lezzetli hale getirmenin püf noktaları.
Bugüne kadar birçok faydası keşfedilen ve başlıca içeceklerimiz arasına giren çayın, iyi demlenmemesi halinde flavonun (bitkisel molekül) yapısında meydana gelecek hasarlar sonucu birçok faydasını kaybedebileceği bildirildi.
Bitikler konusunda araştırma yapan Nusaybin Devlet Hastanesi'nde görevli Dâhiliye Uzmanı Dr.Rıfat Bozalan, çayın kaynamış su ile hemen demlenmemesi gerektiğini ifade etti. 95 derecede flavonların özeliklerini yitirebildiğine dikkat çeken Dr. Bozalan, bu nedenle çayın 95 derece altındaki su ile demletilmesini ve demin asla kaynatılmaması gerektiğini söyledi.
Çayın, içinde bol miktarda flavon içeren yararlı bir bitki olduğunu aktaran Dr. Bozalan, doğru demlenmiş çayın içindeki flavonu muhafaza ettiğini hatırlattı. Flavonların atar damar ve toplardamar yüzeylerinin pürüzsüz kalmasını sağladığını dile getiren Uzman Dr. Bozalan, "Yani bir anlamda damar tıkanmasını önler. Flavonlar ayrıca böbrekte idrarın süzüldüğü tüpçüklerin sağlığının korunmasında ve kan kolesterolünün düşürülmesinde önemli role sahiptirler. Flavonların çoğu pişirme ya da kaynatma sırasında (95 derece ve üzerinde) özeliklerini kaybederler.
Mandalina dalında çürüyor !
Bu yıl sezonun rekor beklentisiyle başladığı mandalinada havaların sıcak gitmesi nedeniyle fire oranının yüzde 30’lara ulaştığı belirtildi..
Türkiye’de en fazla tanınan mandalina türü olan satsuma mandarin üretiminin önemli bölümünün yapıldığı İzmir ve çevresinde bu yıl rekor ihracat beklentisi, havaların mevsim normallerinin üzerinde gitmesi nedeniyle tehlikeye girdi.
Açıklamalarda bulunan Ege İhracatçı Birlikleri Başkanlar Kurulu ve Yaş Meyve, Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Mustafa Türkmenoğlu, satsuma mandarinde geçen yıla göre daha iyi bir sezon yaşandığını ifade etti.