Çiğ Köfte

Etsiz Çiğ Köfte



Malzemeler;

2 su bardağı köftelik bulgur

2 adet orta boy soğan

2 çorba kaşığı domates salçası

2 çorba kaşığı biber salçası

2 çorba kaşığı z.yağı

Arzuya göre pul biber yahut isot

1 tatlı kaşığı köfte baharı

1 tatlı kaşığı karabiber

1 çay kaşığı kimyon

2 diş sarımsak

5-6 dal taze soğan

Tuz



YAPILIŞI

Lezzet Haritasında En Zengin Mutfak "Gaziantep"

Ankara Ticaret Odası (ATO) ile Ankara Patent Bürosu, Türkiye’nin lezzet haritasını çıkardı. 81 ili kapsayan lezzet haritasına göre, Türkiye, 2 bin 205 çeşit yöresel yiyecek ve içecekten oluşan zengin mutfağıyla dikkat çekiyor.

Amasya ve Afyon’un “sakala çarpan çorbası", Aydın’ın “kulak çorbası", Bolu’nun “kedi batmaz"ı, Denizli ve Çanakkale’nin “kaçamak"ı, Rize’nin “enişte lokumu", Şanlıurfa’nın “şıllık tatlısı", Kocaeli’nin “otur fatma tatlısı", Kütahya’nın “tosunum"u, Tokat’ın “bacaklı çorbası", Amasya’nın “kesme ibik çorbası" ve “eli böğründe"si, Balıkesir’in “mafiş tatlısı", Artvin’in “püşürük çorbası", Bartın’ın “pumpum çorbası", Malatya’nın “kurşun geçmez köftesi", Kırklareli’nin “sulu kaçamak" ve “kuru kaçamak"ı, Isparta’nın “kuyruğu sulu"su ve “derdimi alan"ı, ilginç isimli yiyecekler arasında yer alıyor.

Çiğköftenin Lezzet Sırrı Malzemesindeymiş

Bursa'da çalışan Vanlı çiğköfte ustası Cevdet Büyükyıldırım, Türk mutfağının vazgeçilmez yiyeceklerinden olan çiğköftenin lezzetinin malzemeden geçtiğini söyledi.

Doğu ve Güneydoğu Anadolu'ya özgü yiyecek olan çiğköfteye Şanlıurfa, Adıyaman, Gaziantep ve Mardin sahip çıkıyor. 45 yıldır sadece bu işle uğraşan çiğköfte ustası Cevdet Büyükyıldırım, çiğköftenin Şanlıurfa'ya has olduğunu, ancak Gaziantep iliyle de adının geçtiğini belirtti. Damak tadına hitap etmesi açısından aslında iki kentin de kullandığı malzemenin aynı olduğunu, sadece bir farkın bulunduğunu ifade eden Büyükyıldırım, Gaziantep iline has olan çiğköftede sarımsak kullanılır.