üzüm

Tahinli Cevizli Kek

Malzemeler;

2 su bardağı tozşeker

3 yumurta

1 su bardağı sıvı yağ

1 su bardağı yoğurt (veya yarısı süt konabilir)

3 su bardağı un

1 paket kabartma tozu

6 yemek kaşığı tahin (3'ü hamurun üzerine)

Yarım su bardağı iri dövülmüş ceviz

yarım su bardağı haşhaş

yarım su bardağı kuru üzüm

Haşhaş veya susam


Yapılışı:

Şekerle yumurtaları krema gibi olanak dek iyice çırpın

Aşure.



MALZEMELER

1-kg Su barde aşurelik buğday
1 su bardağı nohut
1 su bardağı fasulye
1su bardağı pirinç
1 su bardağı kayası kurusu
1 su bardağı kuru üzüm
1 su bardağı kuru incir
2 Yemek kaşı bal
yarım su barda pekmez
yarım kg süt
1 fiske tuz
1-buçuk kg şeker

ÜST MALZEMESİ
1 paket susam
1 paket çörek otu
2 paket çam fıstı
1 su barda ceviz kırığı
1 paket fındık
1 paket antep fıstığı
1 paket karanfil
1 tane ayıklanmış nar
1 paket kuş üzümü

Üzüm Çekirdeği Ve Faydaları

Üzüm çekirdeği damarları korur. Damar sertiğini önler. Kalp krizi riskini azaltır. İyi kolesterolün yükselmesine kötü kolesterolün azalmasına katkıda bulunması üzüm çekirdeğinin faydaları arasındadır.

Üzüm çekirdeği antioksidan etkisi ile kansere karşı koruyucudur. Bu yönüyle kanserin engellenmesine yardım eder. Aynı zamanda kanser tedavisinde meydana gelen olumsuzlukların daha az yaşanmasına katkıda bulunduğu da tespit edilmiştir.

Üzüm Çekirdeği Yağı ve Faydaları

BİLGİ:
>Yüksek oranda E vitamini, flavonoid, linoleic asit ve procyanidins içeren üzüm çekirdeği güçlü bir antioksidandır.

FAYDALARI:
>Kılcal damarları onararak, cilt kırışıklıklarını düzeltmekte, cilt sarkmasını engellemektedir.
>Antioksidan özelliği ile vücudu toksinlerden arındırarak cilde nemlilik kazandırmaktadır.Aynı zamanda toksinlerden arınan cilde taze ve diri bir görüntü vermektedir.

Her memleketin aşuresi farklı

Osmanlı döneminde saraylarda pişirilen Türk mutfağının en eski tatlıları arasında gösterilen aşure, bugün de hala Muharrem ayında birçok dernek ve vakıf tarafından hazırlanıp dağıtılıyor.

Türk ve İslam dünyasında önemli yeri olan aşure, evlerde de pişirilip komşularla paylaşılıyor. Hz. Nuh’un gemisindeki ambarlarda bulunan son gıdaların karıştırılması sonucu yapıldığı ve aşurenin bereket getireceği bilinmektedir.

Aşurenin içindeki malzemeler, her yörede farklı ürün yetiştirilmesi nedeniyle farklılık gösterebiliyor. Türk mutfağı uzmanı Nevin Halıcı, aşurenin 41 çeşit üründen yapılabildiğini belirterek, Türk mutfağının en önemli yemekleri arasında yer aldığını söyledi.

İşte kamuoyundan saklanan "zehir" raporu!

Tarımda kullanılan zehirli ilaçların etkileri, manavlarda satılan meyve ve sebzelerde de görülüyor.

Avrupa Birliği Komisyonu tarafından hazırlanan ve henüz kamuoyuna açıklanmayan bir raporu İsveç'in en ciddi gazetelerinden Dagens Nyheter açıkladı.

Gazetenin iddiasına göre Avrupa Birliği ülkelerinde tarımda kullanılan aşırı miktarda zehirli ilaçların etkileri, dükkan ve marketlerde satılan meyve ve sebzelerde de görülüyor.

İsveç Doğayı Koruma Derneği, Avrupa Birliği'nin gıda ve bitkiden sorumlu örgütü FVO tarafından hazırlanan ancak henüz kamuoyuna açıklanmayan raporunu ele geçirdi.

FVO, 65 bin gıda örneğinin yüzde 46'sında haşerat ilaçlarının kalıntılarının bulunduğunu belirledi.

Ürünlerin yüzde 4.5'inde Avrupa Birliği'nin belirlediği limit sınırının üzerinde zehirli ilaç bulunduğunu tespit edildi.

üzüm hoşafı

MALZEMELER

üzüm,su,şeker,portakal kabuğu

YAPILIŞI

2-3 avuç üzümü bol suda yıkayıp
tencermize alırız evde varsa 1 portakalın kabuklarını minik minik doğrarız onlarıda ilave ederiz
üzerine çıkıncaya kadar su koyarız

üzümler şişinceye kadar haşlarız
damak tadımıza göre şeker ilavesi yaparız

ocaktan alır soğumasını bekler servis yaparız
AFİYET OLSUN

NOT:arzu edenler değişik bir lezzet ve çeşni için

Yaz meyveleri şifa kaynağı


Yaz Meyvelerinin İnsan Sağlığı Açısından Çok Önemli Olduğu Bildirildi.

Beslenme uzmanları; kavun, karpuz, üzüm, erik, kayısı, şeftali, çilek, vişne gibi yaz meyvelerinin başta cilt sağlığı olmak üzere, halsizlik, hafıza zayıflığı ve yaşlanmaya karşı mükemmel birer şifa kaynağı olduğunu belirtiyor. Uzmanlara göre bazı yaz meyvelerinin faydaları şöyle:

"Çilek, Kiraz, Vişne: Antosiyanin yönünden zengin olan bu meyveler; idrar söktürür, vücuttaki zararlı maddelerin atılmasına yardımcı olur. Kabızlığı giderir. Nikris, romatizma, damar sertliği ve mafsal kireçlenmesinde faydalıdır. Sinirleri kuvvetlendirir. Vücudun direncini artırır. Nezle için şifadır. Göğsü yumuşatır, öksürüğü keser. Sivilceleri önler.

Şifa ve Afiyet Niyetine; Tahin-Pekmez

Biri üzümden, biri susamdan elde edilir. Biri çok tatlıdır, diğeri hafif acı. İkisi de süzüle süzüle uzun yollardan gelir, soğuk kış günlerinde sofralarda buluşurlar.

Ramazan ayından sonra mutfaklarda artık kış hazırlıkları telaşı başladı. Turşular, salçalar, reçeller, tarhanalar, sebze ve meyve kuruları, bakliyatlar kilerdeki veya raflardaki yerlerini aldı. Aslında bu çeşitlerin hepsi artık tüm yıl boyunca, yaz veya kış tüketilebildi, fakat bazıları var ki, onlar için soğuk kış günlerinin gelmesini beklemek gerekti: Tahin ve pekmez gibi. Türkiye'de, köyleri ile ilişkisi hâlâ devam edenler, şu aralar pekmezin iyisini elde etmenin gayretindedir. Asırlar öncesinde bal gibi doğal şeker maddesi olarak kullanılan pekmezi artık, kimi şifa niyetine, kimisi katık niyetine sofrasından eksik etmiyor çünkü…